63 و نیم درصد افزایش قیمت هر کیلوگرم شقه گوسفند در یک سال
آبیاری: نرخ شقه گوسفندی، دوم فروردین1402 هر کیلوگرم 370هزارتومان بود. این عدد در اسفند با افزایش 63.5درصدی به 605هزارتومان رسید. در هفته پایانی فروردین امسال هم این رقم 620تا650 هزار تومان گزارش شد.
به گزارش آبیاری به نقل از مهر، نگاهی به سیر صعودی قیمت در بازار گوشت قرمز از اواخر بهار سال قبل تا امروز، وضعیت صنعت دامپروری کشور را بیشتر توضیح می دهد.
افزایش قیمت ها
نرخ شقه گوسفندی در هفته دوم فروردین سال قبل هر کیلو گرم ۳۷۰ هزار تومان بود و این عدد در هفته پایانی اسفند با افزایش ۶۳.۵ درصدی به ۶۰۵ هزار تومان رسید. این عدد در هفته پایانی فروردین بین ۶۲۰ تا ۶۵۰ هزار تومان متغیر بوده و باید دید تا آخر سال، مقرر است این بازار چه وضعیت قیمتی به ثبت خواهد رساند.
کاهش مصرف
در حالی که بگفته فعالان بازار سرانه مصرف گوشت قرمز کاهش بسیاری داشته و قسمتی از مشتریان به سمت بازار گوشت مرغ سوق پیدا کرده اند، رییس سازمان دامپزشکی مصرف سرانه گوشت قرمز هر ایرانی را ۷ کیلو گرم عنوان نمود. قبل تر (سال ۱۴۰۲) مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور این عدد را ۶ کیلو گرم اعلام نموده بود. افشین صدر دادرس به مهر گفته بود طی چند سال اخیر با افزایش قیمت گوشت مصرف سرانه هر ایرانی از ۱۲ کیلو گرم به حدود ۶ کیلو گرم رسیده است.
وضعیت نجومی نرخ این کالای اساسی در سال ۱۴۰۲ که جهش های قیمتی را تجربه نمود بطور قطع سرانه مصرف را در سال ۱۴۰۲ دستخوش تغییرات بیشتر کرده است.
برنامه های روی زمین مانده
متولیان بخش دولتی و خصوصی برای ساماندهی بازار گوشت، پیشنهادهای گوناگون داشته اند که یکی از این پیشنهادها باتوجه به کمبود نقدینگی و کشتار دام های مولد، واردات دام پایه پروار بود. بگفته دامداران حدود ۴ ماه زمان نیاز است تا گوشت دام پایه پروار آماده توزیع د ر بازار شود.
این موضوع تا امروز هنوز محقق نشده است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور در این خصوص گفت، مجوز واردات دام پایه پروار از برخی کشورها از طرف سازمان دامپزشکی صادر شده و در این خصوص مشکلی وجود ندارد. واردکنندگان و بخش خصوصی برای این امر باید اقدام نمایند که استقبال نشده است.
این کشورها شامل روسیه، گرجستان، قزاقستان، اروگوئه، استرالیا، نیوزلند و برزیل است. البته قرار گرفتن برزیل در لیست موجود با ارسال اطلاعات درخواستی ایران از سرویس دامپزشکی این کشور خواهد بود.
اما سرپرست معاونت تجاری وزارت جهاد کشاورزی درباره ی عدم واردات دام پایه پروار، دی ماه سال قبل گفته بود، معاونت تخصصی درحال برنامه ریزی است که چه حجمی دام پایه پروار نیاز به واردات دارد. محدودیتی هم برای منابع ارزی وجود ندارد و باتوجه به تولید دام پروار در داخل، میزان کسری درحال برآورد است که برمبنای آن تامین ارز شود.
در نهایت گویا صرفه اقتصادی در واردات دام آماده کشتار و گوشت گرم و منجمد است.
عرضه ۳۰ هزار تن گوشت در نیمه دوم سال
بخشی از نیازمندی بازار گوشت قرمز بوسیله جامعه عشایر تامین می شود. این عدد حدود ۲۵ درصد است. رییس پیشین سازمان امور عشایر، مهر سال قبل از آمادگی جامعه عشایر برای افزایش تولید گفته بود. سیاوش احمدی قائد با اشاره به طرح تولید قراردادی گوشت دام تاکید کرد، عشایر برای تولید قراردادی یک میلیون و ۴۰۰ هزار رأس دام ظرفیت دارند.
در این خصوص فضل خرم، مدیرعامل اتحادیه دامداران متحرک ایرانیان هم اظهار کرده، سال قبل با حمایت دولت با وجود تمام تنگناها، قرارداد تامین ۱۲۲ هزار تن نهاده دامی در ازای تولید قراردادی گوشت قرمز با جامعه عشایری منعقد گردید.
وی اضافه کرد، تا کنون ۹۵ هزار تن نهاده دامی در ازای تولید قراردادی گوشت قرمز در اختیار جامعه عشایری کشور قرار گرفته و باتوجه به انعقاد قرارداد تولید قراردادی ۵۰۰ هزار رأس دام، از اواخر خرداد دام تولیدی عشایر روانه بازار می شود.
مدیرعامل اتحادیه دامداران متحرک ایرانیان تصریح کرده، مرحله بعدی تولید قراردادی دام از طرف عشایر اواخر تیر منعقد می شود که گوشت تولیدی آن در ماه های آذر، دی و بهمن عرضه خواهد شد.
وی ابراز کرد: امسال برای ۱.۵ میلیون رأس تولید قراردادی دام با عشایر قرارداد منعقد می نماییم و ۳۰ هزار تن گوشت قرمز در نیمه دوم سال به بازار عرضه می شود.
با توجه به نزدیکی اعیاد قربان و غدیر خم (۲۸ خرداد و ۱۵ و ۱۶ تیر) نهادهای متولی باید برای تامین بازار تدابیر لازم را اندیشیده تا همچون سال قبل شاهد سیر نجومی نرخها امسال نباشیم.
منبع: آبیاری
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب