توسعه صنایع تبدیلی ضامن ارزش افزوده تولیدات کشاورزی در زنجان
آبیاری: سالانه حدود سه میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان زنجان تولید و قسمتی از آنها همچون تولیدات زراعی و باغی در نبود صنایع تبدیلی بصورت خام و بدون ارزش افزوده قابل توجهی از دست کشاورزان خارج می شود.
به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، بخش کشاورزی در استان زنجان اهمیت ویژه ای دارد و حدود ۲۵ درصد سهم اشتغال استان را به خود اختصاص داده در حالی که میانگین سهم اشتغال کشور در این بخش حدود ۱۵ درصد است
استان زنجان با ۱.۳ درصد مساحت کل کشور حدود ۷۵۰ هزار هکتار عرصه های مناسب کشاورزی دارد که معادل پنج درصد اراضی کشاورزی کشور است.
بخش کشاورزی در استان زنجان حدود ۱۰۰ هزار بهره بردار دارد که به تولید انواع محصولات زراعی و باغی مشغول هستند.
ارتقای ارزش افزوده در بخش کشاورزی استان همچون دغدغه های عمده این حوزه در استان زنجان است که توجه به صنایع تبدیلی برای رونق این حوزه نقش مهمی دارد.
صنایع تبدیلی شامل مجموعه فعالیتهای صنعتی در رابطه با فرآوری محصولات کشاورزی بوسیله تغییرات فیزیکی، شیمیایی، ذخیره سازی، بسته بندی و توزیع است.
صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی با اهمیت ترین مولفه در پیشگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در این بخش، افزایش سطح درآمد روستاییان و بالا بردن راندمان در فعالیتهای کشاورزی به حساب می آید.
ظرفیت تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار تنی محصول در صنایع تبدیلی فعال زنجان رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در اینباره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تا حالا ۴۶۴ مجوز صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی استان صادر شده که ۲۱۶ واحد با اشتغالزایی سه هزار و ۲۰۰ نفر به بهره برداری رسیده است.
اکبر کرامتی اضافه کرد: این واحدها با ظرفیت خوراک حدود ۲ میلیون تن انواع محصولات، حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول غائی را تولید می کنند.
وی میزان تولید بخش کشاورزی استان زنجان را سه میلیون تن در سال با ارزش ۱۹ همت(هزار میلیارد تومان) اعلام نمود و افزود: ضریب اشتغال این بخش در استان ۲۳.۵ درصد است.
کرامتی با اشاره به اینکه توسعه صنایع تبدیلی از اولویت های جهاد کشاورزی استان است، اظهار داشت: توسعه صنایع تکمیلی می تواند زمینه ایجاد ارزش افزوده در محصولات دامی و کشاورزی را فراهم آورد و تمام تلاش ما تحقق اهداف ترسیم شده در این بخش در استان است.
محدودیت منابع آبی چالش پیش روی توسعه صنایع تبدیلی در استان زنجان معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با اشاره به اینکه برمبنای برنامه هفتم توسعه، ۳۵ درصد از رشد هدفگذاری شده اقتصادی مقرر است از محل راندمان محقق شود، اظهار داشت: قسمتی از این مساله نیز شامل توسعه صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی است.
حسین محمدی به ظرفیت مناسب برای توسعه غذایی همچون صنایع تبدیلی کشاورزی در استان اشاره نمود و اضافه کرد: این صنایع جزء لاینفک بخش کشاورزی و ضامن ارزش افزوده تولیدات این حوزه است.
وی اظهار نمود: همچون چالش های پیش روی راه اندازی واحدهای صنایع تبدیلی، موضوع محدودیت منابع آب در استان است و بواسطه همین موضوع، اجازه اختصاص آب از محل آب کشاورزی به توسعه چنین واحدهایی در استان داده نمی شود.
محمدی اظهار داشت: استان زنجان در محصولاتی مثل زیتون، سیب درختی و سیب زمینی در کشور صاحب نام است ولی به علت تکمیل نبودن زنجیره تولید، ارزش افزوده لازم و مورد انتظار نصیب بخش کشاورزی استان نمی شود.
وی تصریح کرد: تکمیل زنجیره بخش کشاورزی در استان هم مستلزم توسعه صنایع تبدیلی است و برمبنای تفاهمنامه ای که خود وزارت جهاد کشاورزی با وزارت نیرو داشته، ممنوعیت تامین آب صنایع تبدیلی از محل آب کشاورزی باید مورد بازبینی قرار گیرد تا در صدور مجوزها راهگشایی شود چونکه این مساله دچار کل کشور است و فقط منحصر به استان زنجان نیست.
لزوم توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی در مناطق مختلف استان مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان زنجان در اینباره به ایرنا اظهار داشت: با تکمیل واحدهای صنایع تبدیلی در دست اجرا، ظرفیت جذب مواد خام و خوراک محصولات کشاورزی در این بخش در استان به ۲ میلیون و ۴۸۴ هزار تن افزایش خواهد یافت.
مظفر یوسفی پور اضافه کرد: استان زنجان در فرآوری زیتون که در شهرستان طارم متمرکز است، رتبه اول کشوری را دارد.
وی با اشاره به اینکه ۳۳ واحد کنسروسازی زیتون با ظرفیت فرآوری ۱۶ هزار تن و ۱۴ واحد روغن کشی با ظرفیت تولید ۲۳ هزار تن روغن زیتون در منطقه طارم فعالیت می نمایند، افزود: این واحدها می توانند ۹۰ هزار تُن زیتون خام را جذب نمایند، در حالی که تولید زیتون در طارم حدود ۲۰ هزار تن است.
این مسوول خاطرنشان کرد: بدین سبب ظرفیت مازاد قابل توجهی برای فرآوری زیتون از سایر مناطق وجود دارد و با وجود ظرفیت بالای فرآوری زیتون، نیاز به سرمایه گذاری بیش تر در بخش های دیگر، مانند فرآوری سیب زمینی، سیر و گوجه فرنگی احساس می شود.
یوسفی پور با تکیه بر این که تولید گوجه فرنگی استان ۳۵۰ هزار تُن است، اظهار داشت: در این عرصه فقط دو واحد فرآوری با ظرفیت حدود ۱۲۰ هزار تن در استان فعال است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه با جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و حمایت های لازم می توان واحدهای فرآوری جدیدی برای سیب زمینی، میوه ها، آبمیوه ها و سایر محصولات کشاورزی راه اندازی نمود، عنوان کرد: این امر منجر به افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی، پیشگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال بیش تر در بخش کشاورزی استان می شود.
برآیند:
توسعه صنایع تبدیلی ضامن ارزش افزوده تولیدات کشاورزی در استان زنجان است که به عنوان یکی از قطب های کشاورزی کشور مطرح می شود.
از جمله چالش های پیش روی راه اندازی واحدهای صنایع تبدیلی، موضوع محدودیت منابع آب در استان است که باید برنامه ریزی ضروری جهت حل این مشکلات توسط متولیان امر صورت گیرد.
منبع: persianwet.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب