بازگشت خشكسالی به خوزستان

ممنوعیت باردیگر كشت شلتوك در حوضه های مارون و كرخه

ممنوعیت باردیگر كشت شلتوك در حوضه های مارون و كرخه

به گزارش آبیاری معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نسبت به کاهش 27 درصدی آوردها در حوضه های آبی استان و وقوع خشکسالی هشدار داد و اظهار داشت: امکان تامین آب مورد نیاز کشت شلتوک در تابستان امسال در حوضه های کرخه و مارون وجود ندارد.


فراز رابعی پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: از شروع سال آبی جاری (مهر ماه ۱۳۹۹) تاکنون، میزان بارش و میزان آوردها به حوضه های آبی خوزستان کمتر از انتظار و پیش بینی ها بوده و کاهش قابل توجهی نسبت به شرایط نرمال دارد.
وی بیان کرد: از شروع سال آبی جاری (۱۴۰۰-۹۹) تا حالا ۹ میلیارد و ۹۷۶ میلیون مترمکعب آورد به خوزستان داشتیم که نسبت به شرایط نرمال در زمان مشابه که ۱۴ میلیارد و ۷۲۵ میلیون مترمکعب بوده، ۲۷ درصد کاهش آورد را نشان میدهد.
رابعی با اشاره به کاهش ۱۸ درصدی آوردها در حوضه کارون، اضافه کرد: از شروع سال آبی تاکنون، آوردها به سدهای حوضه کارون چهار میلیارد و ۷۵۰ میلیون مترمکعب بوده، در حالی که میزان آوردها در وضعیت نرمال در این حوضه پنج میلیارد و ۸۱۹ میلیون مترمکعب بوده است.
وی افزود: در همین مدت، آوردها در حوضه دز کاهش ۳۷ درصدی را نشان میدهد بطوریکه ورودی به سد دز تا حالا ۲ میلیارد و ۴۲۲ میلیون مترمکعب بوده اما میزان آورد در سالهای نرمال در این حوضه، سه میلیارد و ۸۲۲ میلیون مترمکعب بوده است.
رابعی با اعلان اینکه آوردهای حوضه کرخه کاهش ۳۳ درصدی داشته، افزود: آوردها در طول این مدت در حوضه کرخه یک میلیارد و ۹۸۱ میلیون مترمکعب بوده، این در حالیست که میزان آوردهای این حوضه در سالهای نرمال ۲ میلیارد و ۹۵۵ میلیون مترمکعب بوده است.
وی اظهار داشت: آوردهای حوضه مارون نیز کاهش ۲۵ درصدی را نشان می دهد، چنانکه در سال آبی جاری تا حالا ۷۳۱ میلیون مترمکعب آورد این حوضه بوده، در حالی که آورد سالهای نرمال ۹۷۶ میلیون مترمکعب بوده است.
رابعی اضافه کرد: در حوضه جره شاهد کاهش ۴۴ درصدی آوردها هستیم و تا حالا ۸۵ میلیون مترمکعب آورد اتفاق افتاده، در حالی که در سالهای نرمال آورد این حوضه ۱۵۳ میلیون مترمکعب بوده است.
وی گفت: کاهش میزان بارندگی و به تبع آن کاهش ورودی به سدها به این معنا است که امسال شرایط مطلوبی نداریم، از طرف دیگر امید چندانی به باقیمانده بارندگی فروردین ماه نیست و پیش بینی ها در ۲ هفته آتی بارشی را نشان نمی دهد.
رابعی افزود: تنها امید باقیمانده بارندگی در اردیبهشت ماه است، و طبق پیش بینی هواشناسی، بارش ها در اردیبهشت نرمال تا کمی بیش از نرمال خواهد بود، بااینکه این بارندگی نمی تواند همه کسری را جبران کند.

بحران آب باردیگر در خوزستان
معاون سازمان آب و برق خوزستان همین طور نسبت به تنش خشکسالی در تابستان پیش رو در این استان هشدار داد و اظهار داشت: شرایط تابستان آینده به لحاظ تامین آب مشابه یک سال خشک، همچون سال ۱۳۹۷ است، بدین سبب از همه دستگاهها خصوصاً شرکت های آبفا و صنایع، می خواهیم که اقدامات لازم همچون لایروبی و تغییر محل ایستگاه های پمپاژ را از الان انجام دهند تا در ماه های آتی مشکلی بوجود نیاید.
وی اضافه کرد: باتوجه به کاهش چشم گیر آوردها در حوضه های کرخه و مارون، اگر بارش مناسبی اتفاق نیفتد، در تابستان تنش خشکسالی را با شدت و ضعف خواهیم داشت.
رابعی افزود: در حوضه های کرخه و مارون پیشنهاد دادیم که از کشت های پرمصرف جلوگیری شود و کشاورزان باید این را بدانند که به سبب محدودیت منابع آب، امسال برخلاف سالهای گذشته امکان کشت شلتوک نیست.
وی افزود: با استانداری و جهاد کشاورزی مکاتبه شده که امسال امکان تامین منابع آبی در حوضه کرخه و مارون برای کشت شلتوک وجود ندارد.
به گفته وی، در تابستان امسال تامین حقابه زیست محیطی نیز همچون حقابه کشاورزی، بطور کامل امکان پذیر نیست.
رابعی گفت: تمام اهتمام ما بر این بوده که نیاز آبی کشت زمستانه را تامین نماییم و باتوجه به برنامه ریزی ها، تعهد به کشاورزان در کشت زمستانه محقق شده است تا کشاورزان گرفتار مشکل نشوند.
بر اساس این گزارش، هیات دولت برای اولین بار، تابستان پارسال، کشت شلتوک را در خوزستان به همراه استان های گیلان ومازندران مجاز اعلام نمود.
خوزستان در ۱۵ سال قبل با خشکسالی مواجه بوده که سال آبی ۹۷-۹۶ یکی از شدیدترین خشکسالی ها بوده است.
در ۲ سال پس از آن با بارندگی های شدید شاهد وقوع سیلاب در این استان بودیم که سیل سال ۹۸-۹۷ خسارات زیادی برجای گذاشت. حالا با گذشته ۲ سال پرباران، نگرانی از بازگشت خشکسالی در خوزستان بوجود آمده است.
استان خوزستان با تولید سالانه ۱۷.۲میلیون تن محصولات زراعی و باغی به ارزش ۲۹۰هزار میلیارد ریال وعمل آوری ۱۲۸ نوع محصول، از نظر کمیت و تنوع تولید جایگاه نخست کشوری را دارد.
گندم، جو، ذرت دانه ای و علوفه ای، نیشکر، گل، محصولات جالیزی و صیفی، خرما، مرکبات، برنج، کنجد، کلزا و چغندرقند از با اهمیت ترین محصولات تولیدی خوزستان هستند.



منبع:

1400/01/13
15:49:04
5.0 / 5
1411
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد