لارو حشره توسط محقق دانشگاه رازی كرمانشاه تولید انبوه شد
به گزارش آبیاری ایرنا- یک عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه از بومی سازی تولید انبوه «لارو حشره» بعنوان ماده خوراکی مورد استفاده در صنعت دام و طیور با همکاری معاونت پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اطلاع داد.
دکتر «مهران ترکی» روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا، عنوان کرد: استفاده از حشرات برای تأمین بخشی از نیاز پروتئین خوراک طیور سبب حفظ بیشتر منابع محیط زیست می شود و به شرکتهای خوراک دام کمک می نماید تا کارآمدتر شوند و از منابع جدید پروتئینی استفاده کنند.
این دانشیار گروه آموزشی تغذیه طیور دانشگاه رازی کرمانشاه اضافه کرد: افزایش تقاضا برای منابع پروتئینی گیاهی بر صنعت طیور فشار می آورد تا منابع پروتئینی دیگری را جایگزین کند و همینطور نگرانی های محیطی در مورد تولید انبوه کود مرغی سبب می شود صنعت مرغداری درباره سیستم های پرورشی سالمتر مطالعه بیشتری کند.
او افزود: مطالعات زیادی در مورد استفاده از پودر حشرات بعنوان یک منبع پروتئینی جایگزینی برای خوراک دام و طیور انجام شده و نتایج حاصله قابل قبول است.
نمونه ای از حشرات
وی اضافه کرد: حشرات نه تنها یک خوراک عالی هستند بلکه برای کره زمین هم مفید هستند. با استفاده از حشرات بعنوان خوراک، میتوان در تولید خوراک از ۵۰درصد انتشار گاز CO۲ جلوگیری کرد.
به گفته این استاد دانشگاه، خصوصیت های مطلوب در انتخاب گونه های پیشنهادی حشرات که توسط فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) کاندیدای جایگزینی هستند نشان داد که تولید انبوه این حشرات به بهبود ضریب تبدیل غذایی و توانایی تغییر ضایعات آلی حاصله از فارم های طیور کمک می نماید.
وی یادآور شد، این طرح در کرمانشاه با مشارکت پروژه تحقیقاتی مشترک دانشگاه رازی با معاونت پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی انجام شد که در تیرماه ۱۳۹۷ این پروژه به تصویب رسید و در آبان ماه ۱۳۹۹ به پایان رسید.
ترکی در مورد مراحل این کار اظهار داشت: پرورش حشره سوسک زرد آرد با استفاده از کشو و یا جعبه های پلاستیکی یک مرحله است که در این مرحله دگردیسی کامل حشره به طور متوالی سپری شد. برای پرورش حشره از سبوس گندم و یا آرد جو بعنوان ماده غذایی مورد نیاز لارو و هم حشره کامل استفاده شد.
او افزود: هویج و یا سیب زمینی هم به فراخور فراوانی و قیمت در بازار در محیط پرورش حشره، بعنوان منبع آب به کار گرفته شده است. زمانی که حدود نیمی از لاروهایی که به شفیره تبدیل شدند، فرایند تبدیل لارو به شفیره متوقف شده و شفیره ها جمع آوری و در کشوهای جداگانه نگهداری شده و بقیه لاروها بعد از الک کردن از بستر جدا و سپس برای استفاده در خوراک حیوان خشک شدند.
نمونه ای از لارو خشک شده
این دانشیار گروه آموزشی تغذیه طیور دانشگاه رازی کرمانشاه با اشاره به اینکه خشک کردن لارو با استفاده از یک دستگاه خشک کن انجام شده است، افزود: البته پیش از شروع فرایند خشک کردن، لارو های جمع آوری شده به مدت ۲۴ ساعت در محیطی عاری از سبوس و منبع نوشیدنی نگهداری شدند تا فرایند روده شویی سپری گردد.
وی در مورد موارد مصرفی این طرح تحقیقاتی اظهار داشت: انجام طرح تحقیقاتی استفاده از لارو حشره سوسک زرد آرد در جیره غذایی جوجه های گوشتی که در چارچوب تیمارهای مختلف، لارو خشک شده در سطوح صفر، دو و نیم و پنج درصد در جیره غذایی جوجه های گوشتی آربورایکرز تا سن ۲۵ روزگی پرورش استفاده شد.
به گفته ترکی، همینطور در جیره غذایی مرغان تخم گذار که در چارچوب تیمار های مختلف، لارو خشک شده در سطوح در سطوح صفر، دو و نیم و پنج در جیره غذایی مرغان تخم گذار بوین در سن ۵۰ هفتگی به بعد استفاده شد.
در این پروژه دکتر «حسن خمیس آبادی» استادیار تغذیه دام و طیور، مجری پروژه در معاونت پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بودند. همینطور با همراهی دکتر «مریم درب امامیه» استادیار رشته حشره شناسی کشاورزی و «شادی صدق گویا» دانشجوی دکترای تخصص تغذیه طیور گروه علوم دامی دانشگاه رازی این پروژه به انجام رسید.
دکتر ترکی محقق دانشگاه رازی کرمانشاه
دانشگاه رازی هم اکنون دارای ۱۷ دانشکده و پردیس کشاورزی و منابع طبیعی بوده و با استفاده از دانش و تخصص ۳۱ استاد، ۱۲۲ دانشیار، ۲۷۷ استادیار، ۱۳ مربی و جمعا ۴۴۳ عضو هیات علمی در ۵۷ گروه آموزشی و حدود ۱۲هزار نفر دانشجو در چهار مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای حرفه ای (عمومی) و دکترای تخصصی فعالیت دارد.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب