تولید مرکبات در باغ های اصلاح شده مازندران 20 درصد افزوده شد
آبیاری: مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران اظهار داشت که با اجرای طرح جهش تولید طی 2 سال اخیر و اصلاح 10 هزار هکتار از باغ های مرکبات استان، میانگین تولید در این باغ ها امسال تا 20 درصد بالا رفته است.
هادی ایزدی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود که تا پیش از سال اجرای طرح جهش تولید میزان برداشت مرکبات از هر هکتار باغ مازندران ۲۵ تن بود، افزود که امسال میزان تولید در باغ های اصلاح شده به ۳۰ تن در هکتار افزایش پیدا کرده است.
وی افزایش میزان تولید در واحد سطح را یکی از برنامه های جهاد کشاورزی مازندران با همکاری باغداران در یک دهه اخیر برشمرد و اظهار داشت که در طول این مدت در مجموع میانگین تولید مرکبات در استان از ۱۷ تن به ۲۵ تن در هکتار رسیده است.
ایزدی با بیان اینکه طرح جهش تولید بعد از برداشت محصول با هرس کردن باغ ها و اجرای سفارش های فنی عملیاتی شد، اضافه کرد: باغ هایی که در قالب طرح جهش تولید تحت برنامه اصلاحی قرار گرفتند، بوسیله مراکز خدمات کشاورزی شهرستان ها مشخص و عرضه شدند و برنامه این طرح در بازه زمانی پنج ساله رسیدن به میانگین تولید ۵۰ تن در هکتار است.
این کارشناس باغبانی کیفیت خاک به خصوص خاک رسوبی را برای اجرای طرح های اصلاحی و جهش تولید در باغ های مرکبات بسیار موثر دانست و توضیح داد: تهیه نهال استاندارد از نهالستان های دارای مجوز، آبیاری قطره ای، هرس و توجه ویژه به تغذیه هم از دیگر مواردی است که براحتی افزایش تولید در واحد سطح را محقق می کند.
ایزدی دستیابی به اهداف تعیین شده در طرح جهش تولید مرکبات را برای باغداران مازندران امکان پذیر دانست و اظهار داشت: نمونه های موفقی در استان در این حوزه وجود دارد و تعدادی از باغداران که البته تعدادشان اکنون کمتر از ۱۰ نفر است سالانه ۸۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار مرکبات برداشت می کنند و این نشان میدهد که می توان براحتی با اجرای طرح های اصلاحی میزان تولید مرکبات را در استان افزایش داد.
وی یکی از با اهمیت ترین مزیت های افزایش تولید را کاهش هزینه و اقتصادی شدن باغداری مرکبات در مازندران دانست و اضافه کرد: البته باید برای فروش محصول هم فکری کرد چون اگر به تجاری مرکبات توجه نشود، که این معضل اساسی استان درهمه محصولات کشاورزی استان است، نمی توانیم به جهش تولید یکپارچه استان برسیم.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران یکی از راه های موفق و پرسود فروش محصول را توسعه بیش از پیش صادرات مرکبات دانست و اظهار داشت: خوشبختانه شرایط برای صادرات مرکبات طی ۲ سال اخیر به ویژه امسال مهیا تر شده است و با افزایش ظرفیت ذخیره محصولات کشاورزی در انبارهای استاندارد، پایانه صادراتی، حمل و نقل و از طرف دیگر وجود بازار کشورهای حاشیه دریا خزر، سی آی اس و کشورهای عربی خلیج فارس، با برنامه ریزی مناسب می توان مشکل فروش محصولات را هم حل کرد.
وی پایانه صادراتی محصولات کشاورزی مازندران در جویبار را یک گام بزرگ برای پویایی و اقتصادی کردن کشاورزی استان ارزیابی کرد و اضافه کرد: اگر همه زمینه ها برای بازار مصرف محصولات مرکبات فراهم نشود، بطور یقین با بحران تولید مواجه می شویم.
طبق اظهارات کارشناسان ؛ راندمان و جهش تولید در واحد سطح عامل اصلی کاهش هزینه تولید و رقابتی شدن محصولات در بازار داخلی و جهانی است. هدف از اجرای طرح اصلاح باغات مرکبات مازندران هم افزایش میزان تولید در واحد سطح و کاهش هزینه تولید است. به اعتقاد کارشناسان با حساب و کتاب ساده بوسیله افزایش پنج تن تولید در هکتار در باغ های اصلاح شده، دستکم ۱۰ میلیون تومان با نرخ سال جاری به درآمد باغدار اضافه می شود ضمن اینکه هزینه ها نیز به خاطر سرشکن شدن کاسته می شود.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همین طور از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی همچون نارنج و لیمو قرار دارند.
برداشت مرکبات مازندران با ارقام زودرس نارنگی از هفته پیش شروع شد و الان باغداران مشغول برداشت نارنگی های زود رس در سطح حدود۱۱ هزار هکتار هستند.
مازندران با دارا بودن ۱.۵ درصد از اراضی کشور و ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند که ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را به خود مختص کرده است.