انتظارات باغداران قطب تولید پسته کشور در مسافرت رییس جمهوری به سمنان

انتظارات باغداران قطب تولید پسته کشور در مسافرت رییس جمهوری به سمنان

آبیاری: نام دامغان با تولید مرغوب ترین نوع پسته در ایران گره خورده است. تولید این محصول کشاورزی استان سمنان سالانه ارزشی معادل 30 هزار میلیاردریال دارد، ولی پسته کاران دامغانی درددل ها و مشکلاتی دارند که برای تقویت این قطب پسته کشور نیاز است در مسافرت دولتمردان سیزدهم به آن عنایت ویژه شود.


به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، شهرستان دامغان یکی از شهرهای شاخص در حوزه تولید پسته در کشور است و در آستانه سفر رییس جمهوری به استان سمنان اهالی این شهرستان نیازمندی و فقدان حمایت های کافی از طرف مسئولان را قسمتی از موارد و مشکلاتشان بیان نمودند که تنها با توجه ویژه دولتمردان سیزدهم در مسافرت به استان سمنان حل می شود.
سطح باغ های پسته شهرستان دامغان هم اکنون ۱۷ هزار هکتار و از این میزان ۱۴ هزار هکتار باغ های بارور است که به بازدهی اقتصادی رسیده و بقیه بصورت نهال و یا درختان با سن کم است.
متوسط تولید پسته تازه در هر هکتار حدود ۳.۵ تن و عملکرد پسته تازه در سالهای پربار تا حدود ۵۰ هزار تن در سال ثبت شده است.
شاهپسند، خنجری، عباسعلی، اکبری و احمد آقایی از با اهمیت ترین ارقام پسته شهرستان دامغان است که ۳۰ درصد پسته تولیدی در دامغان بصورت تازه فروشی و بقیه آن در واحدهای صنعتی و سنتی فرآوری و خشک شده و جهت عرضه در بازارهای داخلی و خارجی آماده می شود.
برداشت محصول پسته از باغهای شهری و روستایی دامغان همه ساله از تاریخ ۲۰ مردادماه شروع می شود و تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
آنچه که کام باغداران دامغانی را تلخ می کند، بی کیفیت بودن نهاده های کشاورزی همچون سموم و کود، فقدان ارائه تسهیلات ارزان قیمت، پرداخت نشدن خسارت واقعی محصول در زمان سرمازدگی توسط سازمان های بیمه و نبود یک کارخانه پسته پوست کنی مجهز با امکانات لازم است که این موارد را می توان از با اهمیت ترین دغدغه های باغداران و پسته کاران دامغانی دانست.


ضرورت جذب نیروی کار بومی برای پسته چینی دامغان
یکی از باغداران شهر امیریه دامغان به ایرنا اظهار داشت: مسئولان در رابطه با بخش کشاورزی دامغان باید یک تعاونی بمنظور تامین نگهبان و کارگر بومی برای فصل برداشت پسته ایجاد کنند تا ضمن استفاده از ظرفیت های منطقه، از ورود افراد غیربومی نیز به شهر جلوگیری شود.
عباس تیموری بیان کرد: برداشت محصول پسته دامغان توسط افراد محلی، فرصتی ویژه جهت کمک به اقتصاد شهرستان است که باید این ظرفیت مورد توجه مردم منطقه قرار گیرد.
وی عنوان کرد: هر ساله برای برداشت محصولات باغ خود مجبور به استفاده از حدود ۱۵۰ نیروی کار هستم که باتوجه به نبود نیروی بومی متعهد، از نیروهای غیربومی استفاده می نماییم.
تیموری افزود: با وجود این که کارایی هر نیروی غیربومی، ۲ برابر نیروهای بومی است، در صورت متعهد بودن و پایبندی به قرارداد فصل برداشت، از حضور نیروهای بومی و محلی استقبال می نماییم.
وی افزود: یکی دیگر از نیازهای باغداران ایجاد فضا و شرایطی برای قراردادن نگهبان در باغات است تا جلوی سرقت محصولات در فصل برداشت گرفته شود.
تیموری قیمت بالای کود و سموم و کیفیت پایین آنرا از دیگر مشکلات پسته کاران دامغانی عنوان نمود و اضافه کرد: تعداد بسیار زیادی از باغداران از سم و کودهای تقویتی موجود در بازار راضی نیستند که نیاز است تا به همت جهاد کشاورزی، کارگاهی با حضور مزرعه داران و باغداران باتجربه اجرا شود تا ضمن افزایش دانش باغداران، بتوان کیفیت محصولات را نیز افزایش داد.
این باغدار شهر امیریه اشاره کرد: یکی دیگر از مشکلات دامغان در حوزه وجود صنایع تکمیلی و فرآوری مانند سورتینگ حرفه ای است چونکه کارخانه های پسته پوست کنی موجود کیفیت لازم را ندارند و روند کاری آنها پسته را تلخ و سیاه می کند، امید است با ارائه تسهیلات مناسب، زمینه ایجاد یک کارخانه مجهز در حوزه پسته پوست کنی، فرآوری، کورگیری، مغزکن و سردخانه ایجاد شود، برای اینکه ایجاد این کارخانه با امکانات کامل علاوه بر بالابردن کیفیت پسته تولیدی، می تواند تا حدود ۷۰ نفر اشتغال بوجود آورد.
مشکلات پسته کاران دامغان از سرقت محصول تا قوانین دست و پاگیر
یکی از باغداران دامغان به ایرنا اظهار داشت: آفت، سرمازدگی، کیفیت پایین کود و سموم و همین طور کمبود آب برای آبیاری همچون مهم ترین مشکلات پسته کاران دامغان است که رفع آن نیازمند ارائه تسهیلات لازم است.
مرتضی شوکت آبادی افزود: باتوجه به کمبود آب در منطقه، اجرای لوله گذاری و ایجاد استخر ذخیره آب کشاورزی بمنظور افزایش راندمان محصولات یکی از اقدام های مهمست که باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
شوکت آبادی وجود قوانین دست وپاگیر را یکی دیگر از مشکلات این حوزه دانست و اضافه کرد: باتوجه به رخدادهای هرساله مانند سرقت محصول پسته به خاطر ناامنی باغ ها، و سرقت ادوات و ماشین آلات، خیلی از باغ ها نیازمند دیوارکشی، ایجاد خانه کارگر، اتاق نگهبانی و انبار است که به علت قوانین سختگیرانه، انجام این اقدامات غیرقانونی تلقی می شود که امیدواریم در این قانون ملی تجدید نظر شود.
وی تصریح کرد: خیلی از باغداران به دنبال جلوگیری از خسارت، باغ خودرا بیمه می کنند در صورتیکه بعد از بروز مشکلات، میزان خسارت و مبلغ پرداختی همخوانی ندارد و شرکت بیمه ای محصول را بیمه نمی کند بلکه هزینه تولید را بیمه می کند که در خوش بینانه ترین حالت یک دهم خسارت است و امیدواریم نظارت لازم در این بخش نیز در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد.


بی رغبتی جوانان به کشاورزی با حذف تخفیف بیمه تامین اجتماعی
دبیر نظام صنفی کشاورزی دامغان به ایرنا اظهار داشت: یکی از اشکالات بخش کشاورزی، برداشتن تخفیف بیمه تامین اجتماعی کشاورزان طی ۱۳ ماه اخیر است که با این اقدام، رغبت کشاورزان جوان برای حضور در این بخش کاسته شده است.
محمدحسن اکبری افزود: بدون شک کشاورزی دامغان به افزایش سطح علمی بهره برداران نیازمند است که برای این کار باید جوانان پای کار باشند.
وی به مشکلات آبیاری باغات اشاره و افزود: باتوجه به کم آبی و شرایط آب وهوایی دامغان، ایجاد استخر و اجرای طرح های نوین آبیاری باید در دستور کار وزارت کشاورزی قرار گیرد و در این راستا همکاری لازم توسط دولت در بخش لوله کشی و ارائه تسهیلات ارزان بصورت ویژه دنبال شود.
اکبری عنوان کرد: باتوجه به ورود سم های بی کیفیت، خیلی از پسته کاران از سم های سنتی استفاده می نمایند که تأییدیه علمی ندارد، در این حوزه نیز باید افزایش کیفیت سموم داخلی در دستور کار قرار گیرد و روندی تدوین شود تا سموم باکیفیت در داخل کشور توزیع شود.
هزینه های بالای ایجاد سامانه های نوین آبیاری نیازمند حمایت دولت
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دامغان در گفت و گو با ایرنا، به مشکلات پسته کاران اشاره نمود و اظهار داشت: باتوجه به افزایش هزینه اجرای روش های نوین آبیاری و حمایت های کم دولتی در وضعیت فعلی، شاهد کم شدن استقبال بهره برداران از اجرای طرح آبیاری نوین هستیم.
علی اصغر امامیون افزود: پیشنهاد می شود که یارانه های دولتی و حمایتی دولت به باغداران جهت اجرای طرح آبیاری حداقل به میزان ۲ برابر افزایش یابد تا سقف قانونی سهم دولتی به میزان ۸۵ درصد پوشش داده شود.
وی عنوان کرد: شرایط و قوانین مربوط به امور آب سبب اجرای عملکردهای چندگانه در موضوعات نظارتی شده است که آب بعنوان مهم ترین عامل تولید، دغدغه های فراوانی برای باغداران به وجود آورده و اصلاح قوانین موجود در جهت حفظ حقابه بهره برداران ضروری می باشد.
تاثیر نوسان قیمت ارز بر قیمت نهاده ها
امامیون اشاره کرد: یکی دیگر از مشکلات پسته کاران دامغانی، مشکلات مربوط به فروش محصول پسته به علت شرایط تحریم ها، نوسانات قیمت ارز و اصرار به ورود ارز نیمایی و تعهدات ارزی است که سبب بی انگیزگی صادر کنندگان و انباشت پسته در انبارهای مختلف شده است.
وی افزود: خیلی از کشاورزان بیمه محصولات را ناکارآمد می دانند و انتظار دارند که بیمه محصول جایگزین بیمه هزینه شود که امیدواریم برای تشویق باغداران به انجام بیمه و جبران خسارت ها، در ضوابط بیمه بازبینی شود.
امامیون نوسانات قیمت ارز را عاملی برای ایجاد شرایط بی ثبات در تامین اقلام و نهاده های کشاورزی دانست و اضافه کرد: شرایط ناشی از بی ثباتی قیمت ارز، منجر به گرانی اقلام و نهاده های کشاورزی شده است که این امر، عاملی برای سو استفاده و تقلب در تولید نهاده ها می شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دامغان تصریح کرد: وجود قوانین دست و پا گیر جهت ایجاد خانه کارگری، اتاق نگهبانی و انبار به ویژه در اراضی و باغات فاقد سند رسمی و خرده مالکی امری مهمست که امیدواریم با اصلاح قانون، حمایت در جهت صدور مجوز و پرداخت تسهیلات بمنظور دیوارکشی و حصارکشی و بکارگیری امکانات امنیتی برای جلوگیری از سرقت صورت گیرد.



منبع:

1400/08/12
12:15:23
5.0 / 5
780
تگها: آب , باغ , تجربه , درخت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد