تأمین ۲۲۰ میلیارد تومان برای تحقق وعده رئیس جمهوری به نخلداران اهرم

تأمین ۲۲۰ میلیارد تومان برای تحقق وعده رئیس جمهوری به نخلداران اهرم

به گزارش آبیاری ایرنا- اختصاص 220 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل و انتقال آب سد خائیز به نخیلات تنگستان از مهم ترین مصوبه های ششمین سفر استانی دولت سیزدهم به استان بوشهر است که وعده رئیس جمهوری درنشست با نخلداران اهرم در خصوص حل مشکل تشنگی نخلستان های این منطقه محقق شد.


به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، اَهرَم مرکز شهرستان تنگستان در فاصله ۵۵ کیلومتری جنوب شرق بوشهر واقع است که بیش از سه هزار هکتار نخل دارد و بعد ازشهرستان دشتستان با اهمیت ترین قطب تولید خرما در استان بوشهر است، کبکاب اهرم از معروف ترین خرماهای تر جنوب است که آوازه آن در سراسر کشور فراگیر شده است.
اما خشکسالی های متوالی و فراگیر سالهای اخیر و خشک شدن چشمه ها، چاه ها و کم آبی رودخانه ها به یکی از با اهمیت ترین مشکلات کشاورزان به ویژه نخلداران تبدیل گشته و این مشکل در استانی مانند بوشهر به سبب فقدان منابع غنی آب دو چندان است.
تنها راه نجات نخیلات اهرم
کم آب شدن رودخانه ها و ممنوع شدن برداشت آب از منابع زیر زمینی دشت ها در منطقه تنگستان سبب شده تا شمار دوره های آبیاری نخلستان های این شهرستان کم شود، نخیلات تنگستان در سالهای پرآبی و متناسب با میزان بارندگی ها، در چندین مرحله به روش سنتی غرقابی آبیاری می شدند اما در سالهای اخیر باتوجه به وضعیت کم آبی هر چهار تا پنج ماه یکبار آبیاری می شوند آن هم در مدت زمان کوتاه و برمبنای سهمیه بندی؛ این وضعیت در میزان و کیفیت محصول خرمای منطقه و درآمد نخلداران تاثیر منفی زیادی داشته است.
امروز نخیلات اهرم که وسعت آنها به حدود سه هزار هکتار می رسد به سبب خشکسالی های متوالی، کاهش کیفیت آب های در دسترس و خشک شدن چاه ها از "آسیب پذیرترین نخیلات استان بوشهر" به شمار می روند؛ این توضیح رییس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در باره باغ های نخل تنگستان است.
آنطور که محمد تقی منوچهری می گوید: در گذشته تا یک مترمکعب آب از رودخانه باهوش برای آبیاری نخیلات اهرم برداشت می شد اما امروز به سبب کاهش آورد رودخانه ها این میزان تنها به ۱۵ لیتر در ثانیه معادل یک چهلم کم شده و این به مدلول خشکیدگی نخلستان های این منطقه است.


به گفته منوچهری بیشتر چاه های موجود در منطقه اهرم امروز خشک و کف شکنی چاه ها نیز هیچ تاثیری در برداشت آب ندارد و مجموع عوامل موجود کمیت و کیفیت این آب را تحت تاثیر خود قرار داده است.
تکمیل سد خائیز و امید به شکوفایی نخیلات تنگستان
در همین راستا با وجود همه تنگناهای اقتصادی، دولت وقت جهت استفاده بهینه از ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعب از آب های ناشی از بارش ها که بصورت سیلاب از دسترس خارج و بدون استفاده به دریا ریخته می شد و گاه راه های ارتباطی را مسدود می کرد، سدهایی برای برطرف نمودن مشکل کم آبی نخیلات، مهار سیلاب های فصلی و ذخیره سازی آب های روان برای تامین آب اراضی کشاورزی، باغ ها و نخیلات منطقه تعریف کرد.
خرداد سال ۹۷ بود که با حضور وزیر وقت نیرو عملیات اجرائی سد خائیز در ۱۰کیلومتری جنوب شهر اهرم مرکز شهرستان تنگستان شروع و به این وسیله چراغ امید زنده ماندن نخیلات این منطقه در دل نخلداران روشن شد.
سد خائیز تنگستان همچون سدهای با هسته رسی است که با هدف تامین آب بخش کشاورزی (نخیلات)، حقابه های زیست محیطی رودخانه خائیز، تامین آب قسمتی از شبکه آبیاری و نخیلات زهکشی اهرم، بهبود اقتصاد کشاورزان، کنترل سیلاب دراین شهرستان، آبیاری ۶۸۱ هکتار از نخیلات زیر پوشش شبکه آبیاری اهرم، کاهش اتکا به آب های زیر زمینی، افزایش راندمان آبیاری و کیفیت محصولات کشاورزی، افزایش اشتغال و تثبیت جمعیت شروع شد.
آنطور که مسئولان و دست اندرکاران شرکت آب منطقه ای استان بوشهر می گویند: اجرای سد خائیز نقشی مهم در شکوفایی، رونق اقتصادی، کشاورزی و طرح های اشتعال زایی شهرستان تنگستان دارد بنا بر این با وجود همه مشکلات و تنگناها امروز بدنه سد با ۸۷ درصد پیشرفت فیزیکی آماده آبگیری است و در صورت بارش رحمت خدا امکان ذخیره آب پشت این سد وجود دارد.
به گفته علی محمدی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر سد خائیز با حجم مخزن ۱۶ میلیون متر مکعب، آب تنظیمی ۳.۹ میلیون مترمکعب، حجم خاکریزی یک میلیون مترمکعب، طول تاج ۶۱۰ متر، ارتفاع ۳۶ متر و با ۱۷۰میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات استانی و از مصوبات سفر دوم دولت دوازدهم اجرا و تا حالا برای اجرای آن ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.
بر اساس آخرین گفته های محمدی در گفت و گو با ایرنا هرچند بدنه سد خائیز تکمیل شده اما اجرای کارهای محوطه سازی و تکمیل عملیات سرریز سد هنوز باقیمانده که با ۷۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب در مسافرت رییس جمهوری تلاش می شود این سد بصورت ۱۰۰ درصد تکمیل و آماده بهره برداری شود.


او یادآور می شود که قدمت شبکه آبیاری اهرم به شکل سنتی برای نخیلات بدون هیچ نوع آب تنظمی به ۱۵۰ سال می رسد که این شبکه تنها در زمان سیلاب آبگیری می شد و در سایر روزها بدون آب بود و تامین آب تنظیم شده برای آبیاری ۲۰۰ هزار اصله نخل در پائین دست یکی از آروزهای دیرینه کشاورزان منطقه تنگستان بود.
حضور رییس دولت سیزدهم در جمع نخلداران تنگستانی ۱۶ مهرماه کشاورزان اهرمی را شگفت زده کرد و امروز خبر تصویب اعتبار وعده شده بیش از هر زمان دیگری آنها را نسبت به حفظ این شغل آبا و اجدادی امیدوارتر کرده است چنانکه عضو شورای شهر اهرم می گوید: با شروع اجرای سد خاییز امیدها به حفظ نخیلات جان گرفت تا جایی که در طول این مدت نزدیک به ۱۵۰ هزار اصله نخل نیز کاشته شد.
به گفته عباس صبوری حالا باید فاصله نزدیک به ۱۵ کیلومتری از سد خائیز لوله گذاری شود تا آبی که ذخیره می شود به پای نخیلات برسد و به نخیلات این منطقه جانی باردیگر ببخشد.
او معتقد می باشد در صورت تزریق بموقع اعتبار، پیمانکار می تواند در زمانی نه چندان طولانی پروژه را به انتها برساند چونکه شیب و شرایط مناسبی وجود دارد.
در این راستا معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر اظهار داشت: کانال های آبیاری شهر اهرم دارای پیشینه ای بیش از ۱۵۰ سال هستند و یکی از عوامل آبادانی این شهر محسوب می شون،. در دهه های اخیر با توسعه شهر اهرم در مناطق اطراف و حاشیه این کانال های آبیاری روباز منجر به بروز خسارت های جانی و مالی برای شهروندان و انباشت زباله می شد که باتوجه به ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار رییس جمهوری تمام کانال ها جمع آوری و تبدیل به لوله و آب با لوله به مزارع می رود.
جمشید تویل، طول کانال های آبیاری شهر اهرم را حدود ۶هزار متر عنوان نمود و اینطور ادامه می دهد: تا حالا یکهزار و ۷۰۰ متر از این کانال ها کار شده و چهار هزار و ۳۰۰ متر آن باید تبدیل به لوله شوند و به این صورت شبکه آبیاری اهرم از حالت رو باز به لوله تبدیل و آب با لوله به مزارع منتقل می شود.
با این مصوبه شرکت آب منطقه ای استان بوشهر یک مشکل اجتماعی مردم اهرم که جزء خدمات شهری نیز بشمار می رود را برطرف می کند در همین راستا این طرح از فردای سفر رییس جمهوری در اختیار مشاور قرار داده شده و در نخستین فرصت وارد مناقصه و طی چند فاز اجرائی می شود.
در سالهای اخیر نخیلات بوشهر بر اثر تشنگی ایستاده می میرند و آب با اهمیت ترین دغدغه کشاورزان است که گسترش زیرساخت های ذخیره سازی و انتقال آب؛ تشنگی باغات کشاورزان را برطرف و مانع از دست کشیدن نخلداران از کار آبا و اجدادی خود می شود؛ همان کاری که مقرر است سد "خائیز" برای نخلداران تنگستانی انجام دهد.
باغ های شهرستان تنگستان سال ها است که منتظر رسیدن آب سد خاییز به این منطقه هستند و انتظار می رود با همت دولت سیزدهم و تزریق بموقع اعتبار آروزی دیرینه کشاورزان این منطقه محقق و بتوانند از مزایای این سد بهره مند شوند.



1400/08/23
10:06:07
5.0 / 5
798
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد