معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشكی هشدار داد؛
مردم گوشت قرمز را با مهر سازمان دامپزشکی و از مراکز معتبر خریداری کنند
به گزارش آبیاری معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور هشدار داد: به سبب احتمال شیوع بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو با شروع فصل گرما، مردم گوشت قرمز را با مهر سازمان دامپزشکی از مراکز معتبر خریداری کنند.
«قاسم رضاییان زاده» روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره احتمال شیوع بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو با شروع فصل گرما، گفت: از شروع سال تا حالا هیچ موردی از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو توسط وزارت بهداشت گزارش نشده است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور با اعلان اینکه هر ساله بیشترین گزارش های انسانی از این بیماری مربوط به استان سیستان و بلوچستان است، اضافه کرد: در سالهای قبل میزان مرگ ومیر در میان مبتلایان متغیر بوده و ازنظر افراد در معرض خطر نیز قصابان، دامداران، کارگران کشتارگاه ها است.
وی با اشاره به این که این بیماری در ۳۱ کشور ازجمله جمهوری اسلامی ایران بومی شده است، اشاره کرد: حالا تمامی کشورهای همسایه به ویروس این بیماری آلوده هستند و سالیانه بین ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار بیمار مبتلا به تب کریمه – کنگو به سازمان جهانی بهداشت گزارش می شود که از این تعداد بین ۵۰ تا ۱۵۰ مورد در سال مربوط به ایران می شود.
میزان مرگ ومیر تب کریمه کنگو به زیر ۱۰ درصد رسید
رضاییان زاده اظهار داشت: باتوجه به ماهیت ویروس عامل بیماری، مداخله دامپزشکی در کنترل کانون های دامی در به حداقل رساندن تعداد مبتلایان انسانی بسیار موثر بوده است؛ همین طور باتوجه به میزان کشندگی زیاد بیماری با اقدامات بموقع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میزان مرگ ومیر از ۵۰ درصد به کمتر از ۱۰ درصد در سالهای اخیر کاهش داشته است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور اضافه کرد: این بیماری یکی از بیماریهای خطرناک و با درصد کشندگی بالا در انسان است که ویروس علاوه بر انتقال مستقیم دام به انسان از انسان به انسان دیگر نیز قابل انتقال است.
رضاییان زاده اضافه کرد: بیماری در حیوانات اهلی هیچ نوع علایم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان در ضمن ذبح حیوان آلوده و یا یک دوره کوتاه بعد از ذبح حیوان آلوده وجود دارد (به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان)، همین طور تماس با خون و بافت بیماران به خصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها گردد موجب انتقال بیماری می شود.
مقاومت ویروس تب کریمه کنگو در مقابل حرارت کم است
وی افزود: عامل این بیماری ویروسی بوده و مقاومت این ویروس در مقابل حرارت کم است. بدین سبب در دمای ۵۶ درجه سلسیوس به مدت ۳۰ دقیقه از بین می رود؛ بدین سبب پختن گوشت و یا پاستوریزه کردن شیر موجب از میان رفتن ویروس می شود.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور افزود: این ویروس به محیط های اسیدی حساس بوده و سریع از بین می رود، با توجه به این که در کشتارگاه های صنعتی لاشه دام به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای دو تا ۸ درجه سانتی گراد نگهداری می شود و بعد از این مدت لاشه حالت اسیدی پیدا می کند که در این شرایط امکان زنده ماندن ویروس در لاشه نا ممکن می شود.
رضاییان زاده، ساماندهی کشتارگاه های دام بوسیله راه اندازی و راه اندازی کشتارگاه های صنعتی و به موازات آن جلوگیری از فعالیت کشتارگاه های سنتی، تاکید بر راه اندازی سالن پیش سردکن در کشتارگاه های دامی بازرسی مداوم لاشه دام های کشتار شده در کشتارگاه های مجاز همراه با بازرسی پیش از کشتار دام، سفارش و اطلاع رسانی به مردم درباب عدم خرید گوشت های بازرسی نشده فاقد مهر دامپزشکی، سم پاشی منازل و اسطبل های روستایی در کانون های بیماری جهت حذف ناقلین بیماری (کنه های آلوده) و آموزش و ترویج در روستاهای واقع در مناطق پرخطر و کانون های مشکوک بیماری و همین طور آموزش کارکنان کشتارگاه ها درباب رعایت موازین بهداشتی و ایمنی زیستی در هنگام کار را از اقدامات سازمان دامپزشکی کشور در جلوگیری از شیوع این بیماری عنوان نمود.
به گزارش آبیاری به نقل از خبرگزاری ایرنا، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اولین بار در سال ۱۹۴۴ میلادی در شبه جزیره کریمه Crimea و در سال ۱۹۶۹ در کنگو Congo گزارش شد و در سال ۱۹۷۰ میلادی در ایران مورد شناسایی قرار گرفت و در بعضی موارد در استانهای کشور ما نیز ابتلای قطعی انسانی تب کریمه کنگو گزارش شده که بیشترین موارد مربوط به استانهای مرز شرقی سیستان و بلوچستان بوده است.
این بیماری بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه، عراق، هند، افغانستان، پاکستان، ایران و غرب چین گزارش شده است.
مخزن ویروس در طبیعت کنه ها و بعد از آن گاو، گوسفند، بز و خرگوش ها هستند. این ویروس بوسیله تماس مستقیم با خون یا ترشحات فرد بیمار و لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصاب ها و سلاخ ها) به فرد سالم انتقال می یابد.
طی سالهای قبل میزان مرگ ومیر در میان مبتلایان متغیر بوده و ازنظر افراد در معرض خطر نیز قصابان، دامداران و کارگران کشتارگاه ها بطور معناداری بیشترین موارد بیماری را به خود اختصاص داده اند و حتی در میان کارکنان بیمارستان ها و اشخاصی که با انسان مبتلا سر و کار دارند مشاهده می شود.
این بیماری یکی از بیماریهای خطرناک و با درصد کشندگی بالا در انسان است که علاوه بر انتقال مستقیم از انسان به انسان، بطور معمول توسط کنه ها ویروس عامل این بیماری قابل انتقال به انسان و دام است. درصورتی که لاشه دام در کشتارگاه های صنعتی (پیش سردکن) و یخچال اگر به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای منفی ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شود با اسیدی شدن لاشه وجود ویروس غیرفعال می شود و از بین می رود.
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در حیوانات اهلی هیچ نوع علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان در ذبح حیوان آلوده یا یک دوره کوتاه بعد از ذبح حیوان آلوده (به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان درصورتی که دام در مرحله ویرمیک باشد) وجود دارد.
همچنین تماس با خون و بافت بیماران به ویژه در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها شود، موجب انتقال بیماری می شود.
این بیماری ویروسی مقاومتش در مقابل سرما و حرارت کم است و در دمای ۵۶ درجه سلسیوس به مدت ۳۰ دقیقه از بین می رود؛ بدین سبب پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر موجب از میان رفتن ویروس می شود، این ویروس به محیط های اسیدی حساس بوده و سریع از بین می رود.
درصورتی که لاشه دام در کشتارگاه های صنعتی (پیش سردکن) و یخچال اگر به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای منفی ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شود با اسیدی شدن لاشه وجود ویروس غیرفعال می شود و از بین می رود.
عملیات سم پاشی بدن و جایگاه دام بطور صرف بمنظور حذف ناقلان عامل بیماری کنه ها در کانون های گزارش شده از دیگر اقدامات کنترلی است.
اما در کنار برنامه ریزی هدفمند سم پاشی، به کارگیری روش های نوین مبارزه بیولوژیک با ناقلان، آموزش و ترویج در روستاهای واقع در مناطق پرخطر و به ویژه در کانون های بیماری انسانی و اطلاع رسانی به مردم بوسیله رسانه های ملی و محلی، باید مدنظر قرار گیرد.
طبق آمارها با توجه به این که درصد مرگ ومیر مبتلایان در مناطق آلوده در سالهای اخیر کاهش مدلول داری داشته، بنظر می رسد اقدام های پیشگیرانه درباب شناسایی بموقع و درمان مناسب و سریع موارد انسانی بسیار موثر بوده و کاهش موارد انسانی در مقایسه با سال ۱۳۹۱ و سالهای پیش از آن، مبین نقش آموزش و اقدامات دامپزشکی در کانون های گزارش شده است.
برای کنترل بیماری گروههای در معرض خطر شامل دامداران، کارکنان کشتارگاه ها، قصابان، کشاورزان و خصوصاً روستائیان و عشایر که به نحوی از امحاء دام سروکار دارند، باید در موقع کشتار از وسایل حفاظت فردی ازجمله لباس های مخصوص، دستکش، چکمه و عینک استفاده کنند.
بیماری در فصول گرم سال از فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد و تکثیر کنه ها) بیشتر شایع است.