افزایش جمعیت آهوها خطری برای اکوسیستم ندارد

افزایش جمعیت آهوها خطری برای اکوسیستم ندارد

به گزارش آبیاری یک عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، افزایش جمعیت آهوها در جنوب کشور را سبب صدمه به اکوسیستم ندانست اما تغذیه آنها از سایت های پسماند را سبب صدمه به کل حیات وحش دانست.



به گزارش آبیاری به نقل از ایسنا، برپایه اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست تا به امروز سه گونه آهوی ایرانی، هندی(جبیر) و کوهی گزارش شده است. پیش از دهه ۱۳۳۰ تعداد زیادی آهو در اکثر دشت های کویری زندگی می کردند اما به دلیل شکار بی رویه و تخریب و تغییر کاربری زیستگاه های آهو به باغات و اراضی کشاورزی نسل آن در بیشتر مناطق تحت مدیریت سازمان رو به کاهش گذاشته شده است.

بیشترین جمعیت آهوی کشور در مناطق موته و قمیشلو در استان اصفهان، شیراحمد در استان خراسان رضوی و دشت سهرین در استان زنجان وجود دارد و استان اصفهان یکی از استانهای شاخص از نظر وجود آهو است که در تمامی مناطق آن آهو وجود دارد.

انتخاب زیستگاه در سم داران متاثر از رفتار تولید مثلی همینطور شرایط بوم شناختی محل زندگی آنهاست. با عنایت به روند کاهش جمعیت آهو، حفظ زیستگاه های مطلوب و گذرگاه های بین این مناطق ضروریست.

بر اساس سرشماری انجام گرفته توسط سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۸۸ جمعیت آهو در حدود ۱۸ هزار راس ارزیابی شده است. آهو با عنایت به این که در مناطق دشتی زندگی می کند بیشتر در معرض صدمه های ناشی از تخریب زیستگاه ها و تعارضات انسان ساخت قرار می گیرد و شکار آن هم به لحاظ نوع زیستگاه آن راحتتر از گونه های دیگر مانند پازن، قوچ و میش است.

امروزه برعکس کاهش جمعیت آهو در کشور، در جزایر جنوبی جمعیت این گونه به دلیل شکار نشدن رو به افزایش است.

دکتر افشین علیزاده در گفتگو با ایسنا درباره تعداد آهوهای جزایر جنوب کشور اظهارکرد: به دلیل نبود شکارچی طبیعی و عدم تعارض با محیط آهوها شکار نمی شوند و بنابراین جمعیت شان در این مناطق رو به افزایش است.

وی اضافه کرد: برخی از آهوان را در گذشته به جزیره آورده و آنها را رها کرده اند، بدین جهت جمعیت شان زیاد شده است و هم اکنون در فکر انتقال آنها به مکان هایی هستند که آهو کمتر دیده می شود.

علیزاده با اشاره به اینکه مشکل اساسی انتقال آهوان، بی اطلاعی از زیستگاه قبلی آنها است و توضیح داد: بنابراین انتقال آنها به مکان دیگر هم معضلی است چونکه مساله جریان ژن و تنوع ژنتیکی دارای اهمیت است. بعنوان نمونه اگر این آهوها متعلق به شیراحمد یا اسفراین باشند، رهاسازی آنها در جایی دیگر جز این مناطق مساله ای است که باید بررسی شود.

این عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، افزایش جمعیت آهوها را مخاطره ای برای اکوسیستم ندانست و اظهار داشت: افزایش جمعیت آنها مخاطره ای ندارد چونکه آهوان خود به سبب کمبود غذا، تولید مثل کم و نرزایی یا ماده زایی به تعادل می رسند. وقتی منابع محدود باشد، زایمان ها هم کم می شود.

علیزاده. اضافه کرد: گونه ای مهاجم به نام گیاه سُمن(کهور پاکستانی) در جزایر جنوب کشور وجود دارد. این گیاه ریشه بسیار عمیقی دارد و آب زیاد هم سبب از بین رفتن آن می شود. آهوان به دلیل کوچک جثه بودن می توانند با رفتن در زیر این گیاه از آن بعنوان پناهگاهی برای محافظت از خود در مقابل گرما استفاده کنند.



وی به جاذبه گردشگری این آهوها هم اشاره نمود و اظهار داشت: بیشتر جزایر جنوب کشور بخصوص قشم، کیش و هرمز جزو اماکن گردشگری هستند و بازدیدکنندگان بسیاری دارند ازاین رو آهوان هم می توانند جاذبه گردشگری باشد.

علیزاده به استفاده از پسماندهای انسانی توسط حیات وحش اشاره و اظهار نمود: در همه جای دنیا استفاده از پسماند انسانی توسط حیات وحش وجود دارد. دردسترس ترین منابع برای تغذیه، پسماندهای انسانی هستند چونکه احتمال این که منابع غذایی بسیاری توسط انسان دور ریخته شود بخصوص در جزایر توریستی وجود دارد و حیوانات چالشی برای پیداکردن غذا ندارند. هضم غذایی که پسماند شده برای حیات وحش بسیار راحت است، بوی خوبی هم برای آنها دارد که جذب پسماند می شوند.

وی اضافه کرد: اگر دفن، دفع، ذخیره یا انتقال پسماند به درستی صورت نگیرد حیات وحش بسیاری مانند سگ و موش جذب این پسماندها می شوند.

علیزاده این منبع را عامل انتقال خیلی از بیماری های واگیردار و انگل ها دانست که سبب کاهش جمعیت و صدمه به حیات وحش می شوند.

وی به عرضه پیشنهاداتی درباره جمعیت آهوهای جنوب کشور پرداخت و اظهار داشت: در مرحله اول باید مطالعات ژنتیک برای سنجش میزان همسانی یا قرابت ژنتیکی آنها با دیگر آهوهای ایران صورت گیرد. در مرحله دوم وقتی قرابت پیدا شد، زنده گیری شوند و در هر مکانی که تعداد آهو کم بود، آهوان دارای قرابت ژنتیک از جنوب کشور زنده گیری و به این مناطق منتقل شوند.

این عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران به جنبه تبلیغات، آگاهی رسانی و آموزش برای بازدیدکنندگان در جزایر جنوب کشور اشاره نمود و توضیح داد: بروشورها در هتل ها یا محل اقامت می توانند عاملی برای آگاهی رسانی باشند که آهو چه نقشی در حفظ اکوسیستم و محیط زیست دارد، چند آهو و در چه مناطقی از ایران وجود دارند و چگونه باید از آنها محافظت کرد.

وی اضافه کرد: افراد بسیاری آهو را حیوانی زیبا و دارای گوشت لذیذ می بینند، به عبارتی بعنوان منبع تغذیه به آن نگاه می کنند اما آگاهی رسانی درباره این گونه بر کاهش این تفکر می تواند موثر باشد.

علیزاده در انتها به اهمیت نقش آهو در اکوسیستم اشاره نمود و اظهار داشت: آهو یکی از منابع غذایی خیلی از گوشت خواران مانند گرگ و یوزپلنگ است. وجود آهو سبب خودداری این حیوانات از حمله به روستاها و فضاهای انسانی می شود چونکه وقتی صیدی برای صیاد نباشد به منبع دیگری مانند پسماند انسانی و گاها خود انسان ها رو می آورند.





1401/04/27
13:33:55
5.0 / 5
600
تگها: آب , آموزش , باغ , جزیره
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد