20هزار فوتی در سال داستان آلودگی و آسمانی که آبی نیست

20هزار فوتی در سال داستان آلودگی و آسمانی که آبی نیست

آبیاری: به گزارش آبیاری، بوشهر عضو هیات علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع) اظهار داشت: طبق آمارهای ارائه شده از طرف سازمان جهانی بهداشت سالانه 7 میلیون مرگ زودرس به سبب آلودگی هوا در دنیا ایجاد می شود. در کشور ما سالیانه 20 هزار مورد مرگ به سبب آلودگی هوا اتفاق می افتد.


محسن جمشیدی انگاس در گفتگو با ایسنا درباب علت آلودگی هوا در فصل های پاییز و زمستان اظهار داشت: باتوجه به کاهش دمای هوا بطور معمول در نقاط مختلف دنیا با پدیده محیط زیستی به نام "وارونگی دمایی" یا "اینورژن" روبه رو هستیم. وقتی که این اتفاق می افتد گرادیان دمایی جو به هم می خورد و لایه های جو که دمای بالاتری دارند در بالا قرار می گیرند و هوای سرد در مجاورت زمین محبوس می شود. در حقیقت این تبادل جریان هوا و جابه جایی هوا از لایه ی پایین مختل می شود، بطوریکه لایه ای از هوای گرم بالای هوای سرد مجاور زمین قرار می گیرد و در این شرایط پایداری هوا ایجاد می شود.
وی افزود: بجای این که با افزایش ارتفاع دما کم شود با افزایش ارتفاع، دما افزایش می یابد و تا چند صد متر از سطح زمین با افزایش دما و ارتفاع روبه رو هستیم. این مساله موجب می شود یک پدیده طبیعی به نام "توان خود پالایی" که بطور طبیعی در ذات محیط زیست است مختل و در نتیجه سبب تجمع آلاینده ها، پایداری جو و در آخر حرکت عمودی آلاینده ها متوقف شود. بدنبال آن انرژی باد هم خنثی و پراکنش عمودی و افقی آلاینده ها در اتمسفر متوقف می شود و منابع آلاینده های هوا بطور دائم آلاینده ها را در داخل لایه سطحی تزریق می کنند. بدین ترتیب غلظت آلاینده ها بیشتر می شود و آلودگی هم به بالاترین حد ممکن خود می رسد.

آلاینده های ثابت و آلاینده های متحرک
این کارشناس HSE، منابع تولید آلاینده های هوا را ۲ نوع دانست و اشاره کرد: این منابع آلاینده های ثابت و آلاینده های متحرک هستند؛ برمبنای آخرین آمار، منابع متحرک ۸۰ تا ۸۳ درصد تولید آلاینده در تهران را به خود اختصاص می دهد و حدود ۲۰ درصد هم منابع ثابت هستند. باید توجه داشت که منابع متحرک شامل کامیون های درحال تردد، خودرو های دیزلی، اتوبوس های دیزلی، مینی بوس های فرسوده، خودرو های سواری با سطح معاینه فنی و سطح سلامت مختلف و موتورسیکلت ها با وضعیت مختلف در سامانه احتراقی می شوند که در مجموع ۸۰ تا ۸۳ درصد منابع متحرک آلاینده هوا را به خود اختصاص می دهند.
جمشیدی انگاس اضافه کرد: منابع ثابت نیز شامل نیروگاه ها، پالایشگاه ها و اماکن تجاری، اداری، مسکونی، موتور خانه هایی که در آنجا احتراق دارند، می شوند. این منابع در مجموع موجب تولید آلاینده های هوا می شوند.
به گفته وی، تهران حدود ۹ میلیون نفر جمعیت دارد که ثابت هستند. با ورود افراد به پایتخت تعداد جمعیت در روز به ۱۳ میلیون هم می رسد. طبق بررسی های انجام شده در طول روز حدود ۱۷ میلیون سفر با وسیله نقلیه شامل عمومی و خصوصی به تهران که یکی از پرجمعیت ترین شهرهای ایران و حتی غرب آسیا است، به انجام می رسد. بدین جهت تولید آلاینده های هوا نیز قابل توجه است. درست است که این آلودگی یک مشکل جهانی شمرده می شود، اما به شکل نامتناسبی بر سلامت زنان و کودکان و سالمندان تاثیر می گذارد.

اثرات "بَنزن" در سیستم خون رسانی انسان
این کارشناس حوزه محیط زیست تصریح کرد: بتازگی در گزارشات میزان "بَنزن" موجود در هوای تهران ۴ برابر حد استاندارد اعلام شده است که یک فاجعه شمرده می شود. "بَنزن" یک ماده سمی، خطرناک و سرطان زای قطعی است که تماس کوتاه مدت با آن در غلظت های بالا که در این هوا هم ممکنست اتفاق بیفتد موجب اختلال در سیستم ‏سی آن اس می شود و در آخر سبب خواب آلودگی، گیجی و سردرد می شود. هر فرد در مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه اگر در هوای تنفسی با بیش از ۱۵۰۰ ppm باشد گرفتار مرگ می شود!
جمشیدی انگاس عنوان کرد: مهم ترین اثر "بَنزن" در سیستم خون رسانی انسان است و به روی کبد، مغز و استخوان تأثیر زیادی دارد. مراجع، مراکز و موسسات مختلف تخصصی همچون انجمن حفاظت محیط زیست آمریکا و انجمن تحقیقات سرطان دنیا "بَنزن" را عامل سرطان خون یا لوسمی دارای درجه سرطانزایی یک معرفی می کنند. بدین جهت راجع به خطرات این ماده باید اطلاع رسانی شود و نیاز است که مردم رژیم غذایی خودرا تغییر دهند و کمتر در معرض هوای آلوده قرار بگیرند. در این جهت لازم است ماسک بزنند و در محیط خانه هم از فضای سبزی که حالت تصفیه دارد مثل "سانسوریا" بهره گیرند.
این کارشناس حوزه ی محیط زیست با اشاره به ۲ شاخص بهداشتی جهانی در اثرات آلایندگی بر سلامت افراد بیان کرد: ۲ شاخص در زمینه سلامت به اسامی "مورتالیتی" و "موربیدیتی" وجود دارد؛ مورتالیتی یعنی نرخ مرگ و میر ناشی از یک مسئله بهداشتی؛ که در اینجا آلودگی هوا بزرگ ترین تهدید محیط زیست برای سلامت عمومی در کشور و دنیا است. طبق آمارهای ارائه شده از طرف سازمان جهانی بهداشت سالانه ۷ میلیون مرگ زودرس به سبب آلودگی هوا در دنیا ایجاد می شود. در کشور ما این عدد به مرز ۲۰ هزار نفر هم می رسد و سالیانه ۲۰ هزار نفر مرگ و میر در کشور به سبب آلودگی هوا داریم.

هیدروکربن ها، متهمان اصلی هستند
جمشیدی انگاس افزود: آلاینده هایی که در تهران تولید می شوند، به سبب وجود ترکیبات هیدروکربن خطرناک و سمی مانند بی تی ایکس ها، بَنزن، تولوئن، ان هگزن، اتان، بوتادین، فرمالدهید و استالدهید بواسطه فرایندهای احتراقی ناشی از سوخت خودرو ها تولید می شوند. این آلودگی ها بمراتب حتی خطرناک تر از حادثه فاجعه بار لندن در دهه ۱۹۵۰ بر اثر سوختن زغال هستند که یک مه دود فتوشیمیایی سنگینی به مدت یک هفته سبب توده هوای پرفشار، وارونگی دمایی، پایداری جوی و انباشت آلاینده ها در مجاورت سطح زمین شد که مرگ چهار هزار نفر از مردم لندن را در پی داشت. در این حادثه چندین هزار نفر به بیماریهای تنفسی مختلف مبتلا شدند.
وی اظهار داشت: شاخص دیگر "موربیدیتی" بود. باید توجه داشت که کشنده ترین بیماریهای در رابطه با آلودگی هوا ناشی از ذراتی هستند که به آن "پارتیکل متریال" و یا مخفف آن "پی ام" می گویند؛ هرچقدر سایز این ذرات ریزتر باشد خطر آن برای افراد بیشتر است و تاثیرات آسمی، ریوی، سکته های مغزی، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای ریوی و دستگاه تنفس تحتانی مثل ذات ریه آمفیض و انواع و اقسام سرطان ها را موجب می شود. همین طور سطوح بالای ذرات ریز به ابتلای بیماریهای دیگر مانند دیابت کمک می نماید.
این کارشناس HSE اظهار داشت: عوامل آلاینده های هوا می توانند مانع از رشد خاصیت های شناختی و ادراکی در کودکان و نوزادان و مشکلات روحی و روانی شود و ناهنجاری هایی را در این عرصه برای جامعه به وجود آورد. در حقیقت "موربیدیتی" در آخر به همه عوارض ناشی از آلاینده هوا ختم می شود. در این خصوص یکی از مسائل مهمی که بایستی مورد توجه قرار داده شود هزینه های زیادی در این عرصه به وجود می آورد.
جمشیدی انگاس اشاره کرد: گزارشی از بانک جهانی انتشار یافته که در آن گزارش هزینه های اقتصادی مربوط به آلودگی هوا را در تهران را برآورد کرده است. بر طبق این گزارش هزینه های "مورتالیتی" و "موربیدیتی" ناشی از آلودگی هوا در تهران حدود ۲.۶میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ تخمین زده شده است. این هزینه ها شامل بیماریها، مرگ و میر و اثرات آن بر حاصلخیزی محصولات کشاورزی، اثرات آلودگی هوا و کاهش دید، لطمه های دراز مدتی که روی زیرساخت ها می شود، آلودگی منابع آبی زیر زمین بواسطه بارش های باران اسیدی، کاهش کیفیت و رضایتمندی زندگی، تعطیلی مراکز آموزشی به سبب آلودگی هوا در این گزارش محاسبه شده است.




منبع:

1401/11/05
13:08:56
5.0 / 5
678
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد