گزارش مهر از یك سفر رسانه ای؛

طارم زیتون پوش می شود

طارم زیتون پوش می شود

به گزارش آبیاری، رییس مدیریت امور اراضی استان قزوین اظهار داشت: تا کنون حدود 2500 هکتار از اراضی ملی در منطقه طارم سفلا در قالب طرح کشت زیتون، واگذار شده است.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، سازمان امور اراضی کشور یکی از زیرمجموعه های وزارت جهاد کشاورزی است که قسمتی از زمینهای دولتی را در اختیار دارد. این سازمان در امتداد یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و افزایش راندمان کشت، زمین ها را به شرط کشت و فعالیت با راندمان مشخص با قیمت پایین تر طی قراردادی به بخش خصوصی واگذار می کند. به عنوان مثال قسمتی از این اراضی در ورامین به کاشت درخت پسته اختصاص یافته که مصرف آب آن پایین و تجارتی سودآور است.
سازمان امور اراضی کشور در استان قزوین هم اقدام به واگذاری قسمتی از زمینهای تحت اختیار خود کرده که خبرنگاران در قالب تور رسانه ای از قسمتی از کارهای کشاورزی و صنایع تکمیلی در این اراضی بازدید داشته اند.
«یکپارچه سازی اراضی کشاورزی» یکی از اولویت های وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم است. استان قزوین به عنوان پایلوت در این طرح قرار دارد.
تولید زیتون از نهال تا محصول کنسرو شده
سازمان امور اراضی در سومین تور رسانه ای امسال خود از دو طرح بزرگ در واگذاری یکپارچه اراضی برای زراعت زیتون و فرآورده های آن در صنایع تکمیلی رونمایی نمود. اولین واگذاری مربوط به ۱۵۰ هکتار زمین بود که از شروع کاشت نهال تا تبدیل محصول به فرآورده های صنایع غذایی (از زیتون کنسرو تا روغن کشی و تولید روغن) در یکجا انجام می شد. در این مزرعه ۷۰ درصد ارقام مربوط به زیتون زرد و ۳۰ درصد از درختان هم به زیتون روغنی اختصاص یافته است.
آربیکن یکی از ارقام زیتون روغنی این واحد تولیدی بوده که در ۳ هکتار زمین کشت می شود. سال قبل ۳۰ تن زیتون برداشت شد که ۲۳ درصد آن تبدیل به روغن گردید. تجهیز کردن سخت افزاری واحدهای کشت و صنعت در امتداد توسعه و افزایش راندمان فعالیت یکی از امور مهم بوده که کشاورزان بزرگ تر بدنبال آن هستند.
اشتغالزایی محصولات باغی بیشتر هنگام برداشت محصولات است و کارگران به شکل فصلی مشغول می شوند.
زیتون همچون محصولاتی است که هم به شکل کنسرو در هرم غذایی قرار دارد و هم بخشی کمی از روغن مورد نیاز بازار را تامین می کند. همین طور تفاله و ضایعات باقی مانده از روغن کشی تبدیل به کنجاله شده و برای خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرد؛ بدین سان دورریز این محصول حداقل است.
بهره بردار این اراضی واگذار شده در پاسخ به این پرسش مهر که چرا درخت زیتون آربیکن (گونه اسپانیایی) به مجموعه ارقام موجود بومی شده اضافه شده است، اظهار داشت: این گونه، نسبت به آفت و سرما مقاوم تر از سایر گونه های موجود است.
کاهش تولید
برداشت زیتون بین ۱۰ تا ۲۰ شهریور بسته به شرایط آب و هوایی شروع می شود. بسته به نوع زیتون مقدار روغن استحصال شده از آن نیز متفاوت می باشد. به عنوان مثال زیتون سبز ۱۱ درصد روغن دارد و این عدد در زیتون سیاه به ۲۲ درصد می رسد.
سال گذشته برداشت زیتون وضعیت مناسبی داشت اما امسال با کاهش سطح بارش تولید برخی محصولات همچون زیتون افت کرد. همین مورد در قیمت این محصول تأثیر گذاشته و از هر کیلو ۳۸ هزار تومان به ۶۵ هزار تومان (قیمت عمده) رسید.
حداقل شدن ضایعات
علی راه انجام، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین درباره ی طرح دوم کشت و صنعت منطقه طارم عنوان کرد: ۲۱۰ هکتار از اراضی در اختیار سازمان امور اراضی کشور به بخش خصوصی دیگر در این منطقه واگذار شد که ارقام کشت شده در این اراضی هم زیتون کنسروی و روغن کشی هر دو است.
وی اضافه کرد: زمینهای واگذار شده در این منطقه (طارم) به سبب محدودیت منابع آبی در ۵ سال قبل به کشت ارقام متراکم اختصاص یافته و بدین سان بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ اصله نهال در هر هکتار کاشته می شود.
وی با اعلان اینکه بطور متوسط برداشت محصول در هر هکتار تا ۲۵ تن است، افزود: اولین مجوز گردشگری کشاورزی در کشور مربوط به یکی از شرکت های کشت و صنعت منطقه طارم سفلا است.
به گفته این مسؤول دولتی، ضایعات در بخش تولید زیتون به حداقل رسیده و باقی مانده هرس درختان یا تفاله روغن کشی، تبدیل به کود و خوراک دام شده و در اختیار کشاورزان و دامداران قرار می گیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین اظهار داشت: سال قبل کشت و برداشت زیتون در کشور مطلوب بود و ۲.۵ برابر میانگین یعنی ۱۸ تا ۲۰ تن در هر هکتار برداشت داشتیم اما امسال این عدد ۱.۵ برابر بود. کاهش ۴۳ درصدی بارش سبب شد تا این محصول نسبت به سال قبل ۸۰ درصد افت پیدا کند.
راه انجام با اشاره به مگس میوه مدیترانه عنوان کرد: این مگس یکی از آفات درخت زیتون بوده که تحت کنترل است.
سهمیه آب
استفاده از آفت کش ها یکی از عواملی است که در سلامت محصولات تأثیر مستقیم دارد. هرگونه کم توجهی سلامت محصولات و در نتیجه جامعه را با مخاطراتی همراه می کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با اشاره به سهمیه آب اراضی کشاورزی استان قزوین، عنوان کرد: سهمیه آب استان قزوین ۲۵ میلیون متر مکعب است که تا کنون برای ۲۳.۷ میلیون متر مکعب آن برنامه ریزی شده و زمین در اختیار کشاورزان قرار گرفته و برای باقی آن نیز برنامه هایی در دست انجام است.
به گفته راه انجام، منطقه طارم که قسمتی از آن به باغات زیتون اختصاص یافته سالانه به ۵ هزار متر مکعب آب نیاز دارد.
سهم قزوین در تولید زیتون کشور
این مسؤول سازمان جهاد کشاورزی استان در ادامه سخنان خود اظهار داشت: سال قبل روغن زیتون این منطقه از طرف ۱۸۹ شرکت اسپانیایی مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج نشان داد، روغن زیتون منطقه طارم یکی از گونه های کیفی در جهان محسوب می شود. تا کنون در ۴۰ روستا منطقه طارم سفلا زیتون کشت شده است.
به گفته این مقام دولتی، استان قزوین یک درصد از کل مساحت کشور را شامل می شود اما تولیدات کشاورزی آن ۴ درصد کل محصولات است. ۷۰ درصد کشت در عرصه زراعت، ۱۵ درصد باغی و ۱۵ درصد نیز دامی و شیلات است؛ علاوه بر این که در تولید محصولات غذایی رتبه اول تا پنجم را در کشور دارا است. گوشت مرغ، فندق، انگور و زیتون عمده محصولات استان قزوین شمرده می شود.
تولید سالانه زیتون در کشور به طور متوسط بین ۲۵ تا ۳۰ هزار تن بوده که قزوین، زنجان و گیلان قطب تولید زیتون ایران به شمار می روند و سهم قزوین ۴۰ تن در سال است.
کاشت درخت زیتون و تثبیت خاک
در ادامه مهدی رحماندوست، رییس مدیریت امور اراضی استان قزوین به سخن پرداخت و اظهار داشت: تا کنون حدود ۲۵۰۰ هکتار از اراضی ملی در منطقه طارم سفلا قزوین در قالب طرح کشت زیتون واگذار شده است. در کنار کشت و امور کشاورزی کارهای غیر کشاورزی نیز به انجام می رسد که می توان به راه اندازی نیروگاه بادی اشاره نمود.
وی اشاره کرد: برنامه وزارت جهاد کشاورزی در این استان توسعه کشت زیتون بوده برای اینکه به تثبیت خاک انجامیده و از حرکت سن های روان جلوگیری می کند. طارم سفلا منطقه ای بادخیز بوده و نفوذ شن های روان به شهرها مشکلاتی به وجود آورده است.
وی با اشاره به کاهش منابع آبی کشور، اظهار داشت: در چند سال اخیر به سبب کمبود منابع آبی، واگذاری اراضی تحت اختیار سازمان امور اراضی کشور در این استان کم شده است.
به گفته رحماندوست آب تامین این منطقه تحت حاکمیت استان گیلان است.
رئیس مدیریت امور اراضی استان قزوین با اشاره به سهمیه ۲۵ میلیون متر مکعبی آب این استان تصریح کرد: تلاش است با پیاده سازی آبیاری نوین و تحت فشار راندمان در واحد سطح افزایش داده و در مصرف آب صرفه جویی نماییم.
وی عنوان کرد: در استان بالای ۲۰ هزار هکتار اراضی واگذار شده، وجود دارد که در سه سطح کشاورزی، غیر کشاورزی و صنایع وابسته به کشاورزی فعالیت دارند.
نیروگاه بادی طارم
احداث نیروگاه بادی همچون کارهای غیر کشاورزی در اراضی واگذار شده سازمان امور اراضی در استان قزوین است.
طرح عمرانی نیروگاه بادی منطقه طارم سفلا از سال ۱۳۹۶ خورشیدی شروع شده و این نیروگاه ۵ درصد برق مورد نیاز کشور را تولید و تامین می کند.
به گفته مجری طرح، آب مصرفی انواع نیروگاه های بادی و خورشیدی صفر و برمبنای اهداف تعیین شده در جهان باید تولید برق تجدیدپذیر تا سال ۲۰۲۳ میلادی (امسال) به ۷۵ درصد برسد.
۱۸ توربین جدید به توربین های نصب شده سالهای قبل در منطقه طارم اضافه شده که در فواصل معین بین درختان زیتون نصب شده اند. تولید برق توربین های جدید ۵ تا ۶ برابر انواع قبلی هستند. همین طور ۷ نقطه دیگر در برنامه توسعه نیروگاه های بادی این منطقه قرار دارد تا با تولید انرژی تجدیدپذیر از حجم سوخت های فسیلی کاسته شود.
گفتنی است هم اکنون قیمت هر توربین بادی بین ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار بوده که معادل حدود ۱۷۰ میلیارد تومان است.
وزارت نیرو طی قراردادی خرید برق تولید شده منطقه طارم را تا ۲۰ سال تضمین کرده است.
از صرفه جویی گاز تا کاهش گازهای سمی
این توربین ها در مصرف سوخت، سالانه معادل ۵۲ میلیون متر مکعب گاز طبیعی صرفه جویی کرده و در مصرف آب نیز تا ۴۰ هزار متر مکعب آب صرفه جویی می شود. کاهش آلایندگی آنها نسبت به سوخت فسیلی بیش از ۱۲۰ هزار تن گاز دی اکسید کربن است که معادل حفظ و حراست از ۱۱ هزار هکتار جنگل می شود.
برآورد شده انرژی تولیدی سالانه این نیروگاه ۱۷۶ گیگاوات ساعت باشد.


منبع:

1402/09/18
10:49:46
5.0 / 5
585
تگها: آب , باغ , جنگل , درخت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد