آبزی پروری سواحل مكران ظرفیتی بی نظیر برای سرمایه گذاری و تولید

آبزی پروری سواحل مكران ظرفیتی بی نظیر برای سرمایه گذاری و تولید

ایرنا- توانمندی ها و ظرفیت های آبزی پروری در سواحل مکران بهترین فرصت برای سرمایه گذاری و تولید و اشتغال است بطوریکه تابحال در این عرصه بیشتر از ۱۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم بوجود آمده و جنوب سیستان و بلوچستان را پیشرو در تولید و اشتغال کرده است.


به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا، وجود بیشتر از ۳۱۰ کیلومتر نوار ساحلی و ظرفیت های فراوان بالقوه مناطق ساحلی چابهار، کنارک و دشتیاری سیستان و بلوچستان را به مرکز تولید و اشتغال این منطقه تبدیل و زمینه های سرمایه گذاری در بخش های مختلف را فراهم نموده است.
تولید بیشتر از ۳۰۰ هزار تن ماهی از راه پرورش در قفس های دریایی در آب های ساحلی استان، شناسایی ۶ محدوده مستعد پرورش آبزیان در قفس در سواحل مکران، وجود اراضی مستعد در زمینه پرورش ماهیان دریایی در استخرهای خاکی با گستره ۴۲ هزار هکتار، امکان سرمایه گذاری در زمینه تکثیر انواع ماهیان دریایی بومی در آب های ساحلی استان با عنایت به وجود ظرفیت های پرورش، فرصت سرمایه گذاری در زمینه صنایع وابسته(تولید خوراک آبزیان، عمل آوری، تأمین تجهیزات مورد نیاز در بخش آبزی پروری نظیر سازه های قفس، تجهیزات آب و هوادهی و غیره) همچون فرصت های سرمایه گذاری در بخش آبزی پروری نوار ساحلی تنها در حوزه تکثیر و پرورش ماهیان دریایی است.
ظرفیت ها و توانمندی های شیلاتی محرک توسعه اقتصادی سواحل بکر مکران است که می توان با سرمایه گذاری بیشتر در این عرصه علاوه بر ایجاد اشتغال و نقش آفرینی گسترده در صادرات آبزیان و ارزآوری، زمینه توسعه هرچه زودتر سواحل مکران را فراهم نمود.
ظرفیت های صید و صیادی از عوامل اصلی ایجاد اشتغال و توسعه در شهرها و روستاهای محدوده سواحل مکران است بطوریکه توانسته تابحال بیشتر از ۲۵ هزار نفر را تنها در چابهار و کنارک به صورت مستقیم مشغول به کار کند.
چابهار، دشتیاری و کنارک از شهرستانهای ساحلی زیبا و با ظرفیت های فراوان در حوزه گردشگری، شیلات، اقتصادی، تجاری، ترانزیتی و اشتغالزایی به علت نزدیکی به خط استوا نسبتا گرم و مرطوب و درجه حرارت سواحل این شهرستان در طول سال مناسب برای پرورش میگو و صید و صیادی و بخصوص تن ماهیان است که این امر سبب شده تا کارشناسان، این منطقه را به بهشت آبزی پروری تشبیه کنند.
حوزه شیلات یکی از بخش های کم هزینه برای ایجاد اشتغال است و می تواند علاوه بر آمار فعلی، اشتغال را به چند برابر افزایش دهد و به شکلی سرمایه گذاری در حوزه شیلات با صرفه ترین راه و اقتصادی ترین فعالیت در سواحل مکران به حساب می آید.

فعالیت در حوزه شیلات و پرورش آبزیان (ماهی و میگو) می تواند علاوه بر سودآوری اشتغال خوبی ایجاد نماید و عامل مهمی برای توسعه و پیشرفت این منطقه شود.
۱۱ بندر ماهیگیری و جایگاه تخلیه صید شامل تیس، شهرکنارک، رمین، زرآباد، پزم، هفت تیر شهر چابهار، بریس، گواتر، جُد، تنگ و پسابندر و ۶ شهرک و ناحیه صنعتی با بیشتر از ۱۰۰ واحد تولیدی صنایع شیلاتی در جنوب سیستان و بلوچستان فعال می باشند.
حدود یکهزار فروند لنج و یکهزار و ۵۰۰ فروند قایق مجموعا ۲ هزار و ۵۰۰ فروند شناور صیادی مجوزدار در چارچوب ۳۴ تعاونی صیادی در بنادر چابهار و کنارک سالانه ۳۱ درصد صید کل کشور، ۳۶ درصد صید آبهای جنوب کشور و ۲۰ درصد کل تولید آبزیان کشور (صید و آبزی پروری) را انجام می دهند که این فعالیت ها چابهار و کنارک را در رتبه دوم صید در اقیانوس هند پس از اندونزی و رتبه اول صید در غرب اقیانوس هند قرار داده است.
چابهار، دشتیاری و کنارک همینطور با دارا بودن ۴۲ درصد سهم صید در بین استانهای جنوبی، ۴۰ درصد سهم صید ایران و تأمین بیشتر از ۶۰ تا ۷۰ درصد ماهیان صنعتی نقش مهم و بسزایی در اشتغالزایی و اقتصاد کشور ایفا می کنند.
تکثیر و پرورش میگو
شناسایی بیشتر از ۴۲ هزار هکتار اراضی مستعد پرورش آبزیان، وجود فرصت سرمایه گذاری در زمینه صنایع وابسته(تولید خوراک آبزیان، عمل آوری، تأمین تجهیزات مورد نیاز در بخش آبزی پروری مانند: تجهیزات آب و هوادهی)، تکثیر و پرورش سایر آبزیان، امکان سرمایه گذاری در زمینه تولید و پرورش سایر آبزیان(انواع جلبک های دریایی، آرتمیا، لابستر(شاه میگو)، خیاردریایی و صدف های خوراکی)

توانمندیهای شیلاتی در بخش آبزی پروری
سواحل جنوبی سیستان و بلوچستان دارای بالاترین ظرفیت کشور در تولید ماهیان دریایی در قفس با عنایت به راه یابی به آب های آزاد اقیانوسی، نیروی کار بومی ماهر و آشنا با فنون آبزی پروری، کیفیت آب مناسب و عاری از هرگونه آلودگی صنعتی در سواحل آبی استان، عمق مناسب آب در حداقل فاصله از ساحل برای پرورش آبزیان در دریا(قفس)، شناسایی اراضی پشتیبان ساحلی برای پرورش ماهی در دریا در چارچوب ۵ شهرک آبزی پروری در نوار ساحلی استان، وجود سایت چهار هزار هکتاری پرورش میگوی گواتر، سایت یکهزار و ۵۰ هکتاری پرورش میگو رودیک، قابلیت ۲بار پرورش میگو در سال، وجود سه مرکز تکثیر میگو در سواحل استان، ظرفیت تولید بیشتر از ۱۰۰هزار تن انواع آبزیان (ماهی، میگو و سایر آبزیان)، ظرفیت اشتغال بیشتر از ۱۵هزار نفر در بخش های مختلف آبزی پروری همچون ظرفیت های شیلاتی این منطقه است.
اهم اقدامات انجام شده در بخش آبزی پروری
ایجاد زیر ساخت مجتمع شهید صنعتی گواتر بعنوان بزرگترین مجتمع پرورش میگوی کشور با چهار هزار هکتار، مشارکت در ایجاد زیرساخت مجتمع پرورش میگوی رودیک، شناسایی اراضی مستعد پشتیبانی ساحلی برای پرورش ماهی در دریا، شناسایی پهنه های آبی مستعد برای پرورش ماهی در قفس در سواحل استان، تسهیل روند دریافت مجوزهای در ارتباط با پرورش ماهی در دریا، عرضه تسهیلات برای تکمیل و توسعه پرورش ماهی در دریا به متقاضیان، مطالعه و شناسایی اراضی مستعد پرورش میگو توسط مهندسین مشاور ذیصلاح، ایجاد هفت مرکز تکثیر میگو در منطقه با قابلیت تکثیر ماهی و میگو و راه اندازی مراکز عمل آوری آبزیان از جانب بخش خصوصی.

پروژه های شاخص بخش آبزی پروری
پیگیری طرح های پرورش ماهیان دریایی در قفس توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی، پیگیری طرح های پرورش میگو از جانب سرمایه گذاران بخش خصوصی در اراضی و سایت های جدید شناسایی شده، پیگیری طرح های مورد درخواست در زمینه سایر آبزیان(تولید بیوماس و پرورش سیست آرتمیا، جلبک های دریایی)، اجرای طرح تکثیر و پرورش میگو در مراکز تکثیر و مجتمع های پرورشی، اجرای طرح نرسری و پرورش ماهیان دریایی در قفس.

استان سیستان و بلوچستان بخصوص مناطق جنوبی آن شامل چابهار، کنارک و دشتیاری علاوه بر ظرفیت ها و توانمندیهای گسترده شیلاتی، در بخش های کشاورزی و تجاری و بازرگانی دارای پتانسیل های فراوانی است که بهره گیری از هر بخش آن می تواند این استان و حتی جنوب شرق کشور را به پیشرفت و توسعه برساند.
وجود بنادر مهم شهید بهشتی و شهید کلانتری با ظرفیت تخلیه و بارگیری بیشتر از ۹ میلیون تن در سال، منطقه آزاد با واحدهای مختلف تولیدی همچون دو مجتمع بزرگ پتروشیمی و فولاد و دهها طرح دیگر، تولید محصولات کم نظیر و منحصر بفرد کشاورزی مانند موز، انبه، آناناس، نارگیل، چیکو، گواوا، خربزه درختی، هندوانه آناناسی گوشه ای از توانمندیها و ظرفیت های این استان است.
نظام جمهوری اسلامی و ۱۲ دولت گذشته آن بخصوص دولت تدبیر و امید طرح های مهمی برای توسعه و پیشرفت این منطقه اجرا کرده و یا دردست اجرا دارند که این استان را از بن بست و محرومیت خارج کرده است، این در حالیست که تا قبل از انقلاب این استان از کمترین امکانات بی بهره بود.
استانی که بیشتر از ۹۰ درصد شهرها و روستاهای آن فاقد راه مناسب، آب، برق و سایر امکانات بود بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تابحال از بهترین امکانات آب، برق، راه، مخابرات و ارتباطات، امکانات و تجهیزات کشاورزی، سدسازی، طرح های آبیاری نوین، اجرای طرح های هادی روستایی، اسکله های مختلف تجاری و صیادی و هزاران طرح توسعه زیربنایی دیگر بهره مند شده است.
کافیست گذشته و حال این استان مورد مطالعه قرار گیرد تا عمق تلاشهای بی وقفه نظام و دولت بخوبی نمایان شود.




منبع:

1399/11/08
15:03:39
0.0 / 5
1161
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد