آخر استراحت یك ساله درختان نارنج شكوفه ها به یغما می روند

آخر استراحت یك ساله درختان نارنج شكوفه ها به یغما می روند

استراحت درختان نارنج و در امان ماندن آنها از ضربات چوب و لگد برخی شهروندان همزمان با موسم شکوفه دهی به پایان رسید و کاهش رعایت شیوه نامه های کرونایی برخی مردم را بعد از یک سال، بار دیگر به فکر جمع آوری شکوفه های نارنج انداخت.


نامهربانی شهروندان و تکاندن و ضربه زدن درخت های نارنج برای جمع آوری شکوفه های بهاری، اتفاق همه ساله کوچه باغ ها و پیاده روهای گرگان است اما بهار سال گذشته و همزمان با اوج گیری موج اول کرونا و خانه نشینی مردم، این درختان شب و روزهای آرامی را پشت سرگذاشتند و در سایه همین آرامش، بوی بهار نارنج در کوی و برزن این شهر پراکنده شد.
ضربه زدن و تکاندن درختان نارنج، تصویر تکراری شب و روزهای فصل بهار گرگان و دیگر شهرهای شمالی است که در آن عده ای با پهن کردن پارچه ای بزرگ در زیر درخت، مبادرت به پرتاب کردن سنگ و چوب و ضربه زدن به درختان برای ریختن شکوفه ها و جمع آوری آن می کنند.
سم پاشی مختلف کوچه و خیابان توسط شهرداری و گروه های جهادی پارسال سبب شد گرایش مردم برای برداشت این شکوفه ها و یا خریداری آن از دست فروش ها و دوره گردها کاهش پیدا کند و به همین سبب انگیزه برای کسب درآمد از شکوفه درختان نارنج به حداقل رسید که در چند دهه اخیر کم سابقه بود.
کاهش سطح رعایت شیوه نامه های بهداشتی، ساده انگاری کرونا و قطع سمپاشی کوچه و خیابان توسط شهرداری و گروه های جهادی به علت تأثیر اندک آن در مهار ویروس، بار دیگر حمله به درختان نارنج خیابان و کوچه های گرگان را شروع کرد و ماه عسل یک ساله این درختان را به پایان رساند.
عطر بوی بهار نارنج مشام رهگذران را نوازش می دهد اما نامهربانی برخی شهروندان با این تحفه خوش رنگ بهاری ادامه دارد و تعداد افرادی که با نردبان های فلزی کوچک و بزرگ به چیدن بهار نارنج از درختان مشغول هستند روز به روز در حال افزایش می باشد.
یک زن میانسال گرگانی که در حال کندن شکوفه های نارنج است به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اگر این گلبرگ ها چیده نشوند چند روز دیگر روی زمین افتاده و از بین می روند که ما پیش از جدا شدن شکوفه از درخت، آنرا چیده و استفاده می نماییم.
مرضیه عارفی عنوان کرد: استفاده از این بهار نارنج ها یکی از طریق های کسب درآمد من در فصل بهار است که استقبال از خرید آن در بازار برای درست کردن مربای بهار نارنج و یا گرفتن اسانس، بخشی از هزینه زیاد زندگی من و فرزاندنم را تأمین می کند.

او که خویش را سرپرست خانوار معرفی می کند معتقد است: چیدن بهار نارنج اگر بدون واردکردن ضربه به درخت باشد، صدمه ای به همراه ندارد.
یکی دیگر از زنان گرگانی اظهار داشت: مادر بزرگم می اظهار داشت که که عرق (اسانس) بهار نارنج از بین برنده ترشحات سینوس ها و دستگاه تنفس است و به علت مشکل تنفسی همیشه از عرق بهار نارنج برای درمان این بیماری استفاده می کنم.
اکرم یحیی زاده اضافه کرد: قیمت شکوفه های بهار نارنج در بازار به کیلویی ۶۰ هزار تومان رسیده که فراوانی درختان در کنار آسان بودن راه جمع آوری بهار نارنج، بسیاری از شهروندان را به سمت درآمدزایی از طریق فروش گلبرگ نارنج کشانده است.
وی بیان نمود: برخی افراد از بیم اعتراض دیگر شهروندان، شبانه به جمع آوری بهار نارنج می پردازند که به علت خلوتی خیابان و عجله برای آخر کار خود، از هیچ کاری همچون لگد زدن و حتی قطع کردن شاخه های بالای درختان دریغ نمی کنند.
او اظهار داشت: در این شب ها، بادهای شدیدی در گرگان می وزد که من و اعضای خانواده ام با استفاده از این فرصت، با پهن کردن چادر و ملحفه زیر درختان نارنج از شکوفه های ریخته شده توسط باد استفاده می نماییم.
امیرعباس سنکروجی از کارشناسان باغبانی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شکوفه دهی درخت نارنج به صورت معمول در نخستین روزهای فصل بهار شروع می شود و از اواسط این فصل گل های بهار نارنج جهت استفاده های مختلف برداشت می شود.
وی افزود: برداشت شکوفه های بهار نارنج با استفاده از سنگ و چوب و یا شکستن شاخه ها در سال های گذشته به عادتی مرسوم و غلط در بخشی از اهالی شهر تبدیل گشته بود که لطمات بسیاری به درختان وارد می نماید.
سنکروجی اظهار داشت: طمع انسانی از کسب درآمد بیشتر سبب شده برخی افراد منتظر افتادن طبیعی گلبرگ از درخت نباشند و برای رسیدن به پول بیشتر با زدن ضربات مختلف به تنه درخت مردم و رهگذران را از این شمیم بهشتی محروم کنند.
وی اظهار داشت: برداشت زود هنگام و روش اشتباه جمع آوری این شکوفه ها بر گرده افشانی سایر فضای سبز شهری هم اثر گذار است چون که مانایی شکوفه ها بر جمعیت حشرات و زنبورهای منطقه می افزاید و در نتیجه احتمال گرده افشانی در سایر بوته ها و درختچه های پیرامونی محلات بیشتر می شود.
سنکروجی اظهار داشت: درختان نارنج تا حدودی مقاومت زیادی دارند اما ترمیم سرشاخه های شکسته و پوست کنده شده تنه زمان بر است و بر عملکرد گل دهی سال آینده درخت نارنج اثر گذار است.



رییس سازمان سیما منظر و فضای سبز شهری گرگان هم با گلایه از آغاز هجوم به درختان نارنج گرگان از شهروندان خواست در صورت تصمیم برای چیدن بهار نارنج لااقل از شکستن تنه درختان اجتناب کنند.
یحیی ستوده نیا اظهار داشت: از آغاز گلدهی درختان نارنج تابحال روزانه گزارش زیادی از شکستن شاخه ها و یا کندن پوست این درختان گزارش می شود که امیدواریم با عنایت به گل دهی فراوان درختان و احتمال کوشش برای جمع آوری گلبرگ بیشتر، صدمه بیشتری به درختان نارنج وارد نشود.
وی اضافه کرد: درختان صدمه دیده مقاومت کمتری نسبت به انواع عوامل بیماری دارند و احتمال خشک شدن آنها افزایش می یابد.
ستوده نیا اضافه کرد: بهره مندی صحیح از فضای سبز و درختان شهر نیازمند فرهنگ سازی است و نمی گردد برای هر درخت یک مامور استخدام کرد.
روح الله رستمی کارشناس محیط زیست شهری هم اظهار داشت: رایحه بهار نارنج حق مردم گرگان است و باید مدت زمان بیشتری در شهر بماند.
وی اضافه کرد: مراقبت و حفاظت از درختان علاوه بر آنکه طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، وظیفه همگانی به حساب می آید، در آموزه های دینی هم تاکید شده که در این راستا صدمه زدن به درختان نارنج هم به دور از فرهنگ و قانون بوده و با دستورات دینی منافات دارد.
اجرای برنامه های فرهنگی در بیان خصوصیت های مثبت باقی ماندن بهارنارنج ها بر روی درختان، بیان عوارض ناشی از وارد کردن ضربات چوب و سنگ و لگد به درختان و نازیبا شدن چهره شهر ناشی از این گونه رفتارهای ناپسند، همچون راهکارهای فرهنگی برای کاهش این صدمه ها است.
گرگان بیشتر از ۳۰ هزار درخت نارنج در کوچه و خیابان ها و معابر دارد.



منبع:

1400/01/30
14:33:43
5.0 / 5
1434
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد