اخطار نسبت به افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی در دوران خشكسالی

اخطار نسبت به افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی در دوران خشكسالی

به گزارش آبیاری مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ضمن اشاره به اینکه بهره برداری نامناسب شرایط دشواری را در ۶۷ درصد از آبخوان های کشور به وجود آورده است، اظهار داشت: شرایط خشکسالی در ایران امکان دارد سبب افزایش فشارها بر منابع آب زیرزمینی شود.



ابوالقاسم حسین پور در گفت و گو با ایسنا با اشاره به وضعیت بحرانی سفره های آب زیرزمینی و فرونشست زمین در کشور اظهارکرد: شرایط خشکسالی در ایران امکان دارد که سبب افزایش فشارها بر منابع آب زیرزمینی شود اما باید این را بدانیم که اگر چنین شرایطی را مدیریت نکنیم، منابع آب زیرزمینی فرصت تجدید حیات را از دست خواهند داد و هشدارهایی که درمورد فرونشست زمین داده می شود، به حقیقت تبدیل خواهد شد.
فرونشست، فاجعه خاموش قرن
وی در ادامه با اشاره به اینکه از فرونشست زمین در ایران بعنوان فاجعه قرن نامبرده می شود و فرونشست زمین تهدیدی جدی است که به صورت خاموش و خزنده از زیرزمین حیات سرزمین را می بلعد، خاطرنشان کرد: نخستین مساله ای که باید برای فرونشست زمین به آن دقت کنیم، کنترل اضافه برداشت ها و نظارت بر برداشت از آب های زیرزمینی است. نیاز است که ما با نگاه پایداری سرزمین از منابع آبی خود بهره برداری نماییم.
نرخ فرونشست در بعضی مناطق بیشتر از ۳۵ سانتیمتر است
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اظهارکرد: متاسفانه نرخ فرونشست در ایران بسیار بالا است و دشت های مهم کشور با بیلان منفی آب مواجهند. از سویی دیگر بهره برداری نامناسب شرایط دشواری را در ۶۷ درصد از آبخوان های کشور به وجود آورده و سبب شده است که این آبخوان ها بعنوان آبخوان های ممنوعه و بحرانی با نرخ های فرونشست بیشتر از ۳۵ سانتیمتر معرفی شوند.

حسین پور ضمن اشاره به اینکه اجرای فعالیتهای آبخیزداری و آبخوان داری سبب ذخیره سیلاب ها در دوران ترسالی و در نتیجه کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی در زمان خشکسالی می شود، اظهار داشت: در این جهت برنامه هایی تدوین شده و در دست اجرا است. ما نیاز داریم که ۱۲۵ میلیون هکتار از حوضه های آبخیز کشور به صورت کامل زیر پوشش فعالیتهای آبخیزداری و آبخوان داری قرار بگیرند.

وی افزود: درحال حاضر طرح های پخش سیلاب در آبخوان های کشور در دست اجرا است. از سویی دیگر در فصل آب قانون بودجه ۱۴۰۰ برای نخستین بار اعتباری برای اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در کشور پیشبینی شده است اما متاسفانه این مبلغ خیلی کم است (حدود ۲۲ میلیارد تومان) و شاید برای اجرای یک پروژه آبخیزداری هم کافی نباشد. این مبلغ به هیچ عنوان با سطح وسیع و گسترده حوضه های آبخیز مشرف به دشت های بحرانی و ممنوعه و البته مخاطره فرونشست همخوانی ندارد.
ذخیره سالانه ۱۰۰۰ مترمکعب آب در زمین با اجرای فعالیتهای آبخوان داری
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه خاطرنشان کرد: بر مبنای ارزیابی های صورت گرفته هر هکتار آبخیزداری ۵۳۰ مترمکعب و هر هکتار آبخوان داری به صورت متوسط بیشتر از ۱۰۰۰ مترمکعب آب را در سال به زمین نفوذ می دهد و باعث تقویت ذخیره «آب سبز» در خاک و «آب آبی» در آبخوان چاه ها، چشمه ها و قنوات می شود.

حسین پور در انتها تصریح کرد: اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری با حفظ و پایداری آب در چرخه طبیعت، کوششی هماهنگ را در جهت کنترل تبعات تخلیه آبخوان ها و مهار فرونشست زمین دنبال می کنند. بدون تردید آبخوان داری، بخشی از راهکار حل مساله فرونشست زمین است و شاید این آخرین مهلت ما برای نجات آبخوان ها باشد. امید است که این مهم در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و برنامه هفتم توسعه در مهار فاجعه خاموش قرن بیشتر از پیش مورد توجه قرار گیرد.





منبع:

1400/02/17
17:19:25
5.0 / 5
1209
تگها: آب , جنگل , سفر
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد