چگونه با افزایش دما سازگار شویم؟

چگونه با افزایش دما سازگار شویم؟

خراسان رضوی هنگامی که گرمای شدید غالب می شود و دما برای مدت طولانی بالا می ماند فشار فیزیولوژیکی در انسان، حیوانات و گیاهان افزایش می یابد.


به نقل از مدیکال اکسپرس، پروفسور سنتولد آسنگ، مدیر مرکز جهانی سیستم های کشاورزی در دانشگاه فنی مونیخ، مروری بر آستانه ها (تحمل دما) و راهبردهای سازگاری را عرضه می دهد.
وی می گوید: «ما بررسی نموده ایم که کدام دما ارجح است و کدام دما برای انسان، دام، طیور و محصولات کشاورزی مضر است. طبق این مطالعه، دمای مطلوب از ۱۷ تا ۲۴ درجه سانتیگراد متغیر است.
آستانه گرما در انسان چه میزان است؟
در رطوبت بالا، گرمای ملایم برای انسان از حدود ۲۳ درجه سانتیگراد و در رطوبت کم از ۲۷ درجه سانتیگراد آغاز می شود.
پروفسور آسنگ می گوید: «قرار گرفتن افراد برای مدت طولانی در معرض دمای بالاتر از ۳۲ درجه سانتیگراد با رطوبت بسیار زیاد یا بالای ۴۵ درجه سانتیگراد با رطوبت خیلی کم، می تواند کشنده باشد. در رویداد شدید گرمایی با دمای بسیار بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد، افراد به پشتیبانی فنی، بعنوان مثال فضاهایی با تهویه هوا نیاز دارند.»
آسنگ برای کاهش بیشتر فشار گرما، راهبردهای مختلفی را همچون افزایش سایه طبیعی درختان یا سایبان ساختاری ذکر می کند. میتوان شهرها و ساختمان ها را نسبت به دمای هوا منفعل تر کرد، بعنوان مثال، با استفاده از عایق سقف و دیوار یا رنگ های روشن تر و بازتابنده در سقف و دیوارها اثر گرما کاسته می شود.


دمای بالا چگونه بر احشام تأثیر می گذارد؟
در احشام فشار گرما در ۲۴ درجه سانتیگراد با رطوبت بالا و در ۲۹ درجه سانتیگراد با رطوبت کم رخ می دهد. میزان تولید شیر در گاوها هنگام قرار گرفتن در معرض فشار گرمایی می تواند ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش پیدا کند. دامنه دمای قابل قبول برای طیور ۱۵ تا ۲۰ درجه است. مرغ ها در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد فشار گرمای ملایمی را تجربه می کنند. در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد و بالاتر تنش گرمایی شدیدی را تجربه می کنند و میزان تخم گذاری آنها کاسته می شود.
تنش گرمایی به صورت کلی منجر به کاهش رشد احشام و گاوهای شیری، مرغ ها و سایر دام ها می شود که به مفهوم بازده و عملکرد باروری پایین تر است.
پروفسور آسنگ اظهار نمود: نمونه هایی از سازگاری تکاملی با آب و هوای گرم در پستانداران زمینی وجود دارد. مرغ های برهنه ترانسیلوانیا به علت جهش ژنتیکی پیچیده ای که رشد پرها را سرکوب می کند، نسبت به انواع دیگر مرغ تحمل گرمایی بیشتری دارند. آنها به صورت طبیعی دارای تهویه هوا هستند چونکه روی گردن خود پر ندارند.


واکنش محصولات گیاهی به دمای بالا چگونه است؟
آسنگ توضیح می دهد، در محصولات گیاهی، به نظر می آید محدوده دمای بهینه و آستانه های دما به علت تفاوت بین گونه ها و انواع مختلف، متنوع تر باشد.
بعنوان مثال محصولات با طبع سرد مانند گندم در دمای سردتر بهتر عمل می کنند، در حالیکه محصولات با طبع گرم مانند ذرت، به یخ زدگی حساس هستند اما می توانند دمای گرمتر را تحمل کنند. راهبردهای کاهش تنش گرمائی در محصولات زراعی شامل تغییر در تاریخ کاشت برای پیشگیری از تنش گرمایی در اواخر فصل، آبیاری (در صورت امکان)، روی آوردن به محصولات مقاوم در مقابل گرما و تولید نژادی است که به افزایش گرما مقاوم باشد.


تغییرات اقلیمی چگونه بر زندگی روی زمین تأثیر می گذارد؟
پروفسور آسنگ تصریح کرد: تا آخر قرن، ۴۵ تا ۷۰ درصد از مساحت زمین تحت تأثیر شرایط آب و هوایی قرار می گیرد که در آن انسان نمی تواند بدون پشتیبانی فنی مانند تهویه هوا زنده بماند. هم اکنون، این میزان ۱۲ درصد است به این مفهوم که در آینده، ۴۴ تا ۷۵ درصد از جمعیت انسانی به صورت مزمن تحت تأثیر گرما قرار خواهند گرفت. برای دام، طیور، محصولات کشاورزی و سایر موجودات زنده افزایش مشابهی در تنش گرمایی پیشبینی می شود.
او در آخر نتیجه گیری می کند، سازگاری ژنتیکی با آب و هوای متغیر اغلب دوره های زیادی به طول می انجامد. زمان موجود برای خیلی از اشکال برتر زیستی بسیار کوتاه است. اگر روند فعلی آب و هوا ادامه یابد، خیلی از موجودات زنده امکان دارد به شدت تحت تأثیر قرار بگیرند یا حتی به علت تغییر دما به صورت کامل از روی زمین محو شوند.




منبع:

1400/04/13
12:26:38
5.0 / 5
1216
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد