شعار تولید صادرات محور بدون برنامه محقق نمی شود

شعار تولید صادرات محور بدون برنامه محقق نمی شود

به گزارش آبیاری، یک کارشناس حوزه اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: چند سالی است سخن از تولید صادرات محور می شود اما برای تحقق آن برنامه ای نداریم.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، چهارمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با مبحث «الزامات تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه» برگزار گردید. در این جلسه پیرامون راهبرد «تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه» و اهداف و آثار این راهبرد پرداخته شد و کارشناسان و مسؤلان در رابطه با موانع و الزامات تبدیل شدن ایران به هاب غذایی در دو شاخه ترانزیت و فرآوری گفتگو کردند و نیازمندی های هر دستگاه برای تحقق راهبرد «تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه» عنوان شد.
فردین کریمی، کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: امنیت غذایی کشور متزلزل است. چون که ما واردکننده کالاهای اساسی هستیم که سایر مؤلفه های اقتصادی مانند تورم بر شدت تزلزل افزوده است. از منظر سیاسی و اجتماعی هم نیل به امنیت غذایی واجد اهمیت است.
وی اظهار نمود: دومین موضوع، بحث ارزآوری است. در شرایط تحریمی کشور باید با تلاش بیشتری مبحث را دنبال نماییم. ایجاد هم پیوندی اقتصادی به سایر کشورهای منطقه سوالی است که باید به آن پاسخ داد. تصور ما بر آن است که ظرفیت ها و مزیت های جغرافیایی به شکل بی پایان مزیت دارد. این در شرایطی است که مسیر کشورهای منطقه در انعقاد قراردادها و پیگیری کریدورها برخلاف مبحث فوق دلالت دارد.
وی اضافه کرد: چندین سال است که بر تولید صادرات محور تاکید داریم که برنامه ای برای آن نداریم. در دولت گذشته احیای ظرفیتهای کارخانه های آرد کشور در دستور کار قرار گرفت و اجرا شد اما عدم هماهنگی های سیستمی سبب عدم استفاده بهینه از ظرفیت ها شده است. آن چه که هاب امنیت غذایی باید برای ما ایجاد نماید اینست که ظرفیتهای جغرافیایی و اقتصادی برای رسیدن به یک ارزآوری مستمر به کار گرفته شود.
کریمی افزود: نخستین چالش عدم ثبات در قوانین است. ناپایداری در قوانین به بخش خصوصی اجازه اعتماد به دولت را نمی دهد. در مورد چالش بیرونی باید به این مورد اشاره نمود که از یک سو روسیه علاقمند به تبادل اقتصادی با ایران است در عین حال، کاربست تعرفه ۵۰ تا ۶۰ درصدی بر روی گندم از جانب طرف روسی مانع است.
این کارشناس حوزه اقتصاد مقاومتی افزود: سرمایه گذاری در حوزه ترانزیت را لازم دانست و اضافه کرد: در زمینه فرآوری سرمایه گذاری هایی شده است که متأسفانه از ظرفیتهای آن استفاده نکرده ایم. چند صد کارخانه با بیشتر از ۲۰ میلیون تن ظرفیت مازاد وجود دارد که استفاده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: مساله رفع تعهد ارزی هم یکی از چالش های فعلی است. بانک مرکزی صرفا بر روی بازگشت ارز تاکید دارد در حالیکه مطابق قانون، صادرات به افغانستان و عراق احتیاج به رفع تعهد نداشت، اما یک دفعه قانون تغییر نمود. وضع اجبار رفع تعهد ارزی در سال ۱۴۰۰ صادرات آرد را به صفر رساند.
کریمی اظهار داشت: ارزش گذاری گمرکی هم یکی از چالش ها است. علاوه بر این از نظر زیرساختی، زیرساخت های بنادر جنوب مبتنی بر سوآپ نیست و در مجموع چالش های بین دستگاهی مانع است. بنابراین ضروری است که دولت این مورد را در دستور کار قرار دهد.


منبع:

1403/09/22
14:22:44
5.0 / 5
7
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد