خسارت ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی کشاورزی از تغییر اقلیم

خسارت ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی کشاورزی از تغییر اقلیم

به گزارش آبیاری، انجمن علمی هواشناسی ایران با تشریح نتایج تغییر اقلیم اعلام نمود که تغییر اقلیم منجر به ورود خسارت ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی به بخش کشاورزی می شود.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، انجمن علمی هواشناسی ایران با تشریح نتایج تغییر اقلیم بر ضرورت توجه و چاره اندیشی رئیس جمهور آینده به مبحث خسارت های ناشی از این اتفاق در کشور تاکید نمود.
در این اطلاعیه آمده است: ایران با عنایت به موقعیت جغرافیایی خود، یکی از کشورهای بشدت در معرض تهدید تغییرات اقلیمی است. گرمایش زمین، الگوهای بارش را تغییر داده و سبب افزایش شدت و طولانی تر شدن خشکسالی ها و فراوانی بیشتر رویدادهای آب و هوایی شدید مانند سیل شده است. این تغییرات، در دهه گذشته بشدت بخش های مختلفی از کشور را تحت تاثیر قرار داده و نتایج جدی و خسارت های بسیار زیادی را به دنبال داشته است.
بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در قسمت کشاورزی طی سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، خسارت ناشی خشکسالی و سیل بالغ بر بیشتر از ۲۰۰ همت بوده است.
اثرات تغییر اقلیم در:
بخش کشاورزی: کاهش بارندگی و افزایش دما، کشاورزی ایران را با چالش های جدی روبرو کرده است. کمبود آب، بازدهی محصولات را کاهش داده و امنیت غذایی کشور را تهدید می کند. همچنین، افزایش بیابان زایی، سبب کاهش حاصلخیزی زمینهای کشاورزی و درآمد کشاورزان می شود.
منابع آب: ایران به صورت طبیعی کشوری کم آب است. با تشدید خشکسالی، سطح آب های زیرزمینی بشدت کاسته شده و تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی با مشکل جدی روبرو شده است.
گرد و غبار: افزایش دما و خشکسالی، سبب تشدید پدیده گرد و غبار می شود. این توفان های شن و ماسه، علاوه بر خسارت به زیرساخت ها و سلامت مردم، بر حاصلخیزی خاک هم تاثیر منفی می گذارد. تکرار و شدت این توفان ها رو به افزایش است.
فرسایش خاک و افزایش شوری: تغییرات اقلیمی، سبب تشدید پدیده فرسایش خاک و افزایش میزان املاح در آن می شود. این امر، حاصلخیزی زمین را کاهش داده و کشاورزی را با مشکلات جدی تری روبرو می کند.
سلامت: تغییرات اقلیمی، شیوع بیماری های عفونی و قابل انتقال با حشرات را زیاد می کند. همچنین، گرمازدگی ناشی از امواج گرما، خطرات جدی برای سلامت مردم به همراه دارد.
مهاجرت اجباری: خشکسالی و سیل، خیلی از مردم را در مناطق تحت تاثیر مجبور به ترک خانه هایشان و مهاجرت به مناطق دیگر می کند. این جابجایی اجباری، مشکلات اجتماعی و اقتصادی گوناگونی را به دنبال دارد.
برای مقابله با این چالش ها، ایران نیازمند اجرای سریع و جدی برنامه های مناسب سازگاری با تغییرات اقلیمی است. بعضی از راهکارهای سازگاری عبارتند از:
- استفاده از روش های نوین کشاورزی کم آب بر: با استفاده از روش ها و فنآوری های جدید، میتوان میزان مصرف آب در قسمت کشاورزی را به شکل قابل توجهی کم کرد.
- مدیریت پایدار منابع آب و ضرورت صیانت از آب برای دسترسی به آن توسط نسل های آینده: استفاده از روش های آبخیزداری، اصلاح الگوی مصرف آب و پیشگیری از هدررفت آن، تصفیه و بازچرخانی آب های خاکستری در صنعت، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
- توسعه انرژی های تجدیدپذیر: استفاده از منابع انرژی پاک مانند خورشید و باد، می تواند شدت وابستگی به سوخت های فسیلی را کاهش داده و منجر به کاهش تولید گازهای گلخانه ای شود و از این نظر با روندهای جامعه جهانی همخوانی بیشتری حاصل می شود. لازم به ذکر است که مبحث تغییر اقلیم و گرمایش زمین و عوارض آن، یکی از مهم ترین موضوعات مورد توجه جامعه و سیاستمداران جهانی و سازمان های بین امللی است و عدم توجه به آن نتایج نامطلوب دارد.
- آمادگی برای مقابله با بلایای طبیعی: با پیشبینی و اخطار بموقع در مورد سیل و خشکسالی، میتوان خسارات ناشی از این بلایا را کم کرد. در این خصوص در وضعیتی که با افزایش چالش های در رابطه با آب و هوا و اقلیم مواجهیم، اهمیت پایش و پیشبینی وضعیت اقلیم و خشکسالی بسیار زیاد است و ضروری است مورد توجه جدی قرار گیرد.
با توجه به انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، انجمن علمی هواشناسی ایران مایل است توجه کاندیداها و کارشناسان رسانه های جمعی را به مبحث مهم تغییر اقلیم در برنامه جامع مدیریت کشور جلب نموده و پاسخ ایشان در موارد ذکر شده را به جامعه هواشناسی و هموطنان جویا شود.
در عصر بی سابقه ای از نظر تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین زندگی می نماییم و روند تغییرات منابع مانند ذوب یخچال ها و برف مناطق کوهستانی، کاهش آب دریاچه ها و خشکی تالاب ها، کاهش دسترسی به آب و… بسیار نگران کننده است. در عین حال دارای مهارت های بی سابقه هم در پایش اقلیم هستیم که می تواند سبب اقدامات آگاهانه شود و درصورتیکه تغییرات عمده در سبد انرژی از فسیلی به انرژی های پاک و کاهش گازهای گلخانه ای و افزایش بهره وری در انرژِی و آب، مورد توجه قرار گیرد، زنجیره ماه های گرم را میتوان مجدداً به دوره هایی با دماهای پایین تر در پایان قرن جاری رساند.


منبع:

1403/04/08
14:17:48
5.0 / 5
322
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد