رویکرد چندجانبه در تأمین امنیت غذایی با همراهی دستگاههای اجرایی

رویکرد چندجانبه در تأمین امنیت غذایی با همراهی دستگاههای اجرایی

به گزارش آبیاری، دومین نشست کمیته زیربخش منابع طبیعی و آبخیزداری ستاد هماهنگی امنیت غذایی به ریاست سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار گردید.



به گزارش آبیاری به نقل از مهر، حسن وحید، سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این جلسه، بر رویکرد چندجانبه در بحث امنیت غذایی و همکاری و همراهی دستگاههای اجرایی برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار تاکید نمود.
وی ضمن اشاره به ارتباط مستقیم حفاظت پایدار منابع طبیعی و امنیت غذایی و امنیت زیستی، بر تقویت این مؤلفه حیاتی در تمامی بخش ها تاکید و به جایگاه خطیر این مورد در سند چشم انداز، سیاست های کلی و برنامه های هفتم و سازمانی اشاره نمود.
وحید همینطور بر ماهیت فرابخشی مبحث امنیت غذایی تاکید کرد و اظهار داشت: همکاری و همراهی سایر بخش های وزارت جهاد کشاورزی و دستگاههای اجرایی در رابطه با این حوزه ضروری می باشد.
امنیت غذایی، یک رویکرد دانش بنیان
در این نشست مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک، در یک عرضه پاورپوینتی جامع، به تبیین نقش سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در اجرای سند امنیت غذایی با رویکرد دانش بنیان پرداخت.
حمید نوری با مروری بر تاریخچه امنیت غذایی در جهان و ایران و ارتباط این سند با سایر قوانین و اسناد بین المللی، بر اهمیت روز افزون این مورد و ضمن اشاره به پیشبینی افزایش جمعیت جهان به ۱۰ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰ میلادی، بر لزوم بازبینی جدی در نگاههای تأمین امنیت غذایی تاکید کرد.
وی ضمن معرفی چند رویکرد جهانی موفق در حوزه امنیت غذایی، به ۴ محور اصلی شامل حصول اطمینان از عرضه و مصرف غذایی سالم، ایجاد یک بخش کشاورزی نوآور و تاب آور، حفظ تنوع زیستی و محیط زیست و تأمین مواد غذایی در فضای شهری و روستایی اشاره نمود.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک در ادامه ۷ استراتژی اصلی برای تحقق امنیت غذایی در ایران شامل حمایت و سرمایه گذاری، توسعه محصولات جایگزین، توانمندسازی بهره برداران، ایجاد ذخایر استراتژیک، تحولات ساختاری و نهادی، توسعه تحقیقات و تکنولوژی های جدید که در صورت اجرای همزمان می توانند به بهبود امنیت غذایی در کشور کمک شایانی کنند را شرح داد.
وی با تاکید بر اهمیت دانش بنیان بودن سند امنیت غذایی، بر این نکته مهم اشاره نمود که امنیت غذایی بعنوان زیربنای سایر امنیت ها از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد.
نوری در قسمت دیگری از سخنان خود، به تشریح چالش های پیش روی امنیت غذایی در ایران و عرضه راهکارهای مبتنی بر سند امنیت غذایی پرداخت.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک به راهکارهای اجرایی سند امنیت غذایی در برنامه هفتم توسعه اشاره نمود که همچون مهم ترین آنها میتوان به اجرای عملیات آبخیزداری، توسعه جنگل کاری، افزایش پوشش گیاهی، افزایش سطح زیر کشت و مدیریت کانون های بحران اشاره نمود.
مشارکت مردم؛ کلید حل معضل امنیت غذایی
مدیرکل دفتر امور مراتع در ادامه این نشست تخصصی، بر اهمیت مشارکت مردم در تأمین امنیت غذایی از راه مدیریت پایدار مراتع تاکید کرد.
ترحم بهزاد، مراتع و جنگلها را بستر حیاتی برای تأمین امنیت زیستی و غذایی کشور دانست و خاطرنشان کرد: هماهنگی با دستگاههای ذی ربط برای اجرایی شدن سند امنیت غذایی در این عرصه ضروری می باشد.
وی ضمن اشاره به چالش ها و موانع موجود در قسمت مرتع برای اجرایی شدن این سند، بر اهداف کلیدی آن همچون توانمندسازی و بهبود معیشت بهره برداران مرتع و جوامع محلی پافشاری کرد.
به گفته وی، این توانمندسازی در جهت اعمال مدیریت صحیح چرا و افزایش بهره وری از مراتع بشدت مورد توجه قرار خواهد گرفت.
بهزاد همینطور به وظایف ذاتی سازمان منابع طبیعی همچون افزایش تولید علوفه، افزایش تولید آب و ذخیره آن در آب های زیرزمینی، حفظ خاک و کاهش فرسایش آبی اشاره نمود.
مدیرکل دفتر امور مراتع همینطور با اعتقاد بر استفاده از سایر پتانسیل های موجود در زمینه های مرتعی اظهار نمود: واگذاری کارهای اجرایی به جامعه بهره بردار برپایه بند ب ماده ۲۹ قانون و حمایت مالی، فنی و تسهیلاتی دولت از آنها، می تواند منجر به ایجاد معیشت پایدار برای بهره برداران بر مبنای ظرفیتهای موجود شود.
وی در ادامه به بعضی از معضلات موجود همچون عدم هماهنگی و هدفمند نبودن حمایت ها در سه بخش مرتع، دام و علوفه و همینطور عدم توجه کافی به ارزش های زیست محیطی و اکولوژیکی مراتع اشاره نمود.
بهزاد از دیگر معضلات موجود را ضعف دانش مرتعداران در زمینه های فنی، مهارتی و مدیریتی، عدم آشنایی بهره برداران به سایر پتانسیل های مراتع، ضعف قوانین و حمایت های قضایی در مورد پرونده های تخلفات اجاره مرتع و کمبود شدید نیروهای متخصص مرتع در ستاد و استان ها عنوان نمود.
در ادامه این نشست، با عنایت به شرایط نامطلوب زیست محیطی و تاثیر آن بر امنیت غذایی، شرکت کنندگان به بررسی چالش ها و عرضه راهکارهای عملی و راهکارهای نوین برای بهبود اجرای این طرح پرداختند.
همچنین، در این جلسه بر اهمیت همکاری و تعامل بین بخش های مختلف برای حل مشکلات موجود در این عرصه تاکید و ضمن جمع بندی مباحث مطرح شده، تصمیمات لازم جهت پیگیری مباحث جلسه اتخاذ شد.


منبع:

1403/08/30
10:11:11
5.0 / 5
133
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد