زلف تامین نان را به واردات گره نزنیم
آبیاری: گندم محصولی است كه قوت مردم از آن تامین می شود و همیشه ضامن بقاء و امنیت غذایی انسان بوده و علاوه بر تامین نیازهای اولیه جسمانی از قداست و حرمت نیز در فرهنگ مردم ایران برخوردارست.
این محصول اساسی و راهبردی بخش قابل توجهی از تولید کشاورزی کشور را تشکیل می دهد و بخش بزرگی از اراضی زراعی و جمعیت قابل توجهی از بهره برداران این بخش در تولید گندم استغال دارند.
درایران بیش از ۷۰۰ هزار نفر کشاورز در گستره ۵.۵ میلیون هکتاری از اراضی زراعی مبادرت به کشت این محصول می کنند که بر طبق گزارش سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد، ایران سیزدهمین تولیدکننده گندم در جهان است که علاوه برتأمین نیاز داخلی، بخشی را نیز برای ذخیره راهبردی نگهداری می کند.
واردات گندم به کشور در سال ۱۳۹۱ حدود ۶میلیون و ۷۰۰ هزار تن بوده که امسال این میزان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن کاهش یافته است و باتوجه به رشد جمعیت کشور و افزایش سرانه مصرف گندم به میزان ۱۵۰ کیلوگرم در سال، نیاز به این محصول در کشور حداقل ۱۲ میلیون تن در سال است.
استان یزد سالانه بین ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تن گندم مصرف می کند و گندم تولیدی این استان کویری، نیاز کمتر از یک ماه مردم را تامین می کند، بنابر این مسئولان مجبورند مابقی گندم مورد نیاز را از سایر استانها تامین کنند.
همچنین استفاده از بقایای گیاهی گندم (کاه و کلش) در جیره غذایی دام موجب شده، حداقل در تامین این ماده با ارزش غذایی برای خوراک دام، نیاز به واردات در استان وجود نداشته باشد.
در ماه های اخیر به سبب کرونا، ایده استفاده از آب مجازی در تامین محصولات اساسی با شک و تردید روبه رو شده، از طرف دیگر تحریم های ظالمانه آمریکای موجب شده، تامین و واردات محصولات اساسی با مشکل مواجه شود، اما تامین نان مردم چیزی نیست که به واردات متکی شود، امسال با افزایش تورم و افزایش چند برابری سم و کود، قیمت گندم به مبلغ چهارهزار تومان افزایش یافت ولی مشخص است قیمت تمام شده گندم بیش از مبلغ تعیین شده است.
امید است کشاورزان با حرمتی که نسبت به محصول گندم قائل هستند، قسمتی از زمین خودرا به کشت این محصول اختصاص دهند تا میزان تامین این محصول راهبردی در استان افزایش یابد.
خاموشی ۲ ماهه چاه های کشاورزی سبب شده که کشاورزان کاهش سطح زیر کشت گندم را نسبت به سایر محصولات ترجیح دهند، برخی از مسئولان نیز اعتقادی به تولید گندم در استان ندارند و کشت آنرا به بهانه آب بر بودن، زیر سوال می برند.
آب و زمین از انفال است ما نمی توانیم از آن فقط برمبنای منافع شخصی و پر کردن جیبمان استفاده نمائیم، این نوع تفکر سبب شده سطح زیرکشت این محصول راهبردی به شدت کم شود و باغداری جایگزین آن شود که از نظر میزان مصرف آب تفاوت چندانی با کشت گندم ندارد.
با توجه به ظرفیتبرخی شهرستان استان و با استفاده بهینه از امکانات موجود و بهره گیری از توان گندمکاران می توان با افزایش راندمان از منابع آب و مصرف صحیح و بهنیه نهاده ها، زمینه افزایش کمی و کیفی محصول اساسی و راهبردی خصوصاً گندم را در استان فراهم ساخت.
* مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد
منبع: persianwet.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب