كارخانه قند بیستون ظرفیتی برای حل مشكل بیكاری كرمانشاه

كارخانه قند بیستون ظرفیتی برای حل مشكل بیكاری كرمانشاه

به گزارش آبیاری ایرنا- كارخانه قند بیستون با 48 سال سابقه فعالیت در رونق تولید، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی استان كرمانشاه نقش بسزایی ایفا می كند. بیشتر از 500 نفر حالا در این واحد تولیدی مشغول به كار هستند و به همین تعداد هم به صورت غیرمستقیم شغل بوجود آورده است.


به گزارش آبیاری به نقل از ایرنا؛ در ورودی شهر بیستون از جانب کرمانشاه و روبروی کتیبه جهانی داریوش هخامنشی، کارخانه ای با حدود ۵۰ سال قدمت چون نگینی در منطقه می چرخد. کارخانه قند بیستون در سال ۱۳۴۰ توسط متخصصان آلمانی تولید شده و بیشتر وسایل مورد استفاده برای صنعت قندسازی و ماشین آلات و دستگاه های آن متعلق به شرکت «سالز گیتر» آلمان است.
تاریخ مونتاژ و نخستین بهره برداری کارخانه قند بیستون سال ۱۳۴۲ است که ظرفیت اسمی اولیه آن یک هزار تن چغندر در شبانه روز بوده و ظرفیت اسمی کنونی آن ۲ هزار تن چغندر در شبانه روز، که قابل توسعه به بیش از سه هزار تن در شبانه روز است.
اکنون در کارخانه قند بیستون سالانه حدود ۴۰ هزار تن شکر تولید می شود و از حدود ۱۰ سال پیش خط تولید قند آن متوقف شده و بگفته مسئولان شرکت در صورت راه اندازی این خط می توان اشتغال بیشتری ایجاد کرد.


صف کامیون ها برای تخلیه چغندر
محیط کارخانه همان حال و هوای قدیمی را حفظ نموده و در فصل پاییز زیباتر شده است. نمای روبروی آن کوه صخره ای بیستون، نمادی از قدمت و تمدن این منطقه را به رخ می کشد و فضای داخلی نیز با درختان تنومند و برگ ریزان آن زیباتر شده، ۲ لک لک نیز از سال ها قبل در فصل سرما میهمان کارخانه هستند و بر روی یکی از دستگاه ها لانه کرده اند و دود برخاسته از دودکش ها نیز بعنوان نماد کار و فعالیت به امید مردم منطقه افزوده است.
از درب کارخانه که وارد می شویم کامیون های زیادی با بار چغندرقند در نوبت تخلیه هستند، در قسمت میانی کارخانه هم با انباری از چغندرهای خریداری شده روبرو بودیم. یکی از مسئولان کارخانه می گفت اگر ما نخریم دلال ها همه را از چنگ کشاورزان در می آورند و ما مجبوریم بخریم و دپو نماییم بااینکه احتمال از بین رفتن قسمتی از آن هم وجود دارد.
اولین باران پاییزی هم در منطقه با شدت می بارد و چغندرها خیس می شود. روزانه ۲۲۰ کامیون وارد کارخانه می شود و ۲ هزار و ۵۰۰ تن چغندرقند تحویل می دهند. شرکت حمل و نقلی در داخل کارخانه دایر شده و با بیش از ۴۰۰ راننده از منطقه قرارداد منعقد کرده تا چغندرها را به کارخانه بیاورند. هزینه حمل را از ۲ هفته قبل با هدف پشتیبانی از کشاورزان کارخانه به راننده ها پرداخت می کند.
چند کامیوندار نیز که در انتظار تخلیه بارشان هستند از کارشان رضایت دارند و می گویند اغلب ما رانندگان اهل منطقه هستیم و هر روز یک سرویس به کارخانه می آوریم و بسته به تناژ بار از ۴۰۰ هزار تا یک میلیون تومان دریافت می نماییم و زیاد هم معطل می شویم اما انتظار داریم سریعتر هزینه بارها را پرداخت کنند.
چغندرهای بار کامیون پس از باسکول و وزن کردن تخلیه می شود و بعد از چندین مرحله شست و شو و جدا کردن خاک و خاشاک و سنگریزه روانه خط تولید می گردد.
این چغندرها کشت بهار همه محصول کشاورزان استان کرمانشاه است. خریداری این محصول توسط کارخانه قند بیستون از نیمه شهریور آغاز و تا اوایل آذر ادامه دارد.
محصول چغندر استان به سبب شرایط آب و هوایی مناسب می باشد و از کیفیت بالایی برخوردارست از همین رو شکر تولیدی آن نیز یکی از محصولات باکیفیت در کشور شمرده می شود.
براساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه این استان ۹۴۶ هزار و ۸۷۱ هکتار زمین کشاورزی آبی و دیم دارد که سالانه بیش از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی از آن برداشت می شود. بیش از ۶۳۰ هزار تن چغندرقند در کشت بهاره این محصول در استان تولید می شود.
در استان کرمانشاه ۲ کارخانه قند بیستون و اسلام آبادغرب فعال است و مجوز سومین کارخانه قند کرمانشاه نیز در حال درنوردیدن مراحل صدور است.


کارخانه وارد پنجاه و هشتمین بهره برداری شد
چغندرهای دپو شده بعد از چند مرحله شست و شو وارد خط تولید برای تبدیل به شکر می شود. تولید قند در این کارخانه از حدود ۱۰ سال پیش متوقف شده و تنها شکر تولید می کند بااینکه مدیرعامل شرکت قند بیستون می گوید آماده راه اندازی خط تولید قند هستیم اما مشکل نقدینگی داریم.
داخل کارخانه به سبب فعالیت دستگاه های فراوان بسیار گرم است و کارگران می گویند این گرما برای فصل سرما خوب اما در فصل گرم غیرقابل تحمل است. این دستگاه ها در طول فصول بهره برداری یعنی بهار و پاییز به صورت شبانه روزی روشن است و خط تولید نیز در ۲ شیفت فعال است.
خط تولید فعال و کارگران مشغول پرکردن کسیه های ۵۰ کیلویی هستند. چندین تریلر و کامیون نیز برای حمل شکرهای تولیدی صف بسته است و در بین بارش شدید باران کارگران مشغول بار کردن هستند و در قسمتی از انبار نیز چندین ردیف شکر به چشم می خورد.
پس از بازدید از همه بخش های کارخانه به دیدار مدیرعامل جدید در دفتر کارش رفتیم. او شهریور امسال در این پست مشغول به کار شده و پیش از آن به مدت ۲ سال مشاور مدیرعامل شرکت بود. او مدیر جوان و رسانه باوری است و معتقد می باشد که ارتباط مدیران با رسانه ها می تواند گره گشای خیلی از مشکلات باشد.
قند بیستون به لحاظ اقتصادی در استان موثر است
مدیرعامل شرکت قند بیستون در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از سال ۹۷ که تیم مدیریتی جدید در شرکت مستقر شد کوشیدیم مسایل و مشکلات را مرتفع نماییم. امسال هم باتوجه به شرایطی که پشت سر گذاشتیم و به نقطه ثباتی رسیدیم و با همکاری و همیاری مسئولان استانی و پرسنل شرکت مسایل و مشکلات را بتوانیم حل نماییم.
«مجید معینی صفا» با اعلان اینکه کارخانه قند بیستون به لحاظ اقتصادی در استان کرمانشاه موثر است، اضافه کرد: این تاثیرگذاری با اشتغال ۵۰۰ نفری و همین طور رونق بخشیدن به اقتصاد منطقه ملموس است و همین طور تمام خریدهای کارخانه را اگر توانایی آن در منطقه وجود داشته باشد از استان تامین می نماییم حتی اگر گران تر باشد.
وی با اعلان اینکه ۵۰۰ نفر پرسنل به صورت رسمی، قراردادی و فصلی در شرکت فعالیت می نمایند و یک بنگاه موفق است که حداقل قسمتی از مشکلات اشتغال استان را مرتفع کرده و با برنامه ریزی انجام شده خیلی از مسایل و مشکلات شرکت نیز حل شده و برای رفع سایر مشکلات نیز نیاز به همکاری بیشتری داریم.
کرمانشاه از نظر بیکاری در رتبه اول کشور قرار دارد. طبق آخرین آمار اعلام شده از طرف مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری استان کرمانشاه در فصل بهار امسال، ۱۳.۸ درصد اعلام شده که نسبت به بهار سال قبل یک درصد کاهش نشان میدهد.
در فصل بهار ۹۹، کرمانشاه بعد از استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری رده سوم بیکاری را به خود اختصاص داده بود.


دلالان مانع خریداری محصول کشاورزان
معینی صفا در ادامه اظهار داشت: امسال برای جذب چغندر و حدود ۳۳۰ هزار تن قرارداد با کشاورزان بستیم. متاسفانه در سالهای گذشته به سبب مسایل و مشکلاتی که شرکت داشت کشاورزان مقداری اذیت شدند و مطالبات آنها دیر پرداخت می شد و حتی کار به جایی رسیده بود که بجای پول به کشاورزان شکر می دادند و آنها مجبور بودند به زیر قیمت بفروشند.
وی افزود: حدود هشت تا ۹ ماه طول می کشید تا کشاورزان مطالبات خودرا از شرکت بگیرند و این وضعیت نگاه کشاورزان را نسبت به شرکت تغییر داده بود و در این میان دلالان فعال شدند و توانستند بخش زیادی از محصولات را خریداری کنند.
مدیرعامل شرکت قند بیستون اظهار داشت: بر طبق مستندات توانستیم تا آخر سال گذشته زمان پرداخت مطالبات کشاورزان را مقداری کمتر نماییم.
وی افزود: برنامه امسال این است که ۹۰ درصد از مطالبات کشاورزان را سه روز بعد از آن که کل محصول را به شرکت تحویل دادند پرداخت گردد و ۱۰ درصد باقیمانده را هم گذاشتیم که صورت حساب ها و یا اینکه اگر بدهی دارند را بعداز تسویه، پرداخت نماییم که این مساله عملیاتی شده و هر کشاورزی که به صورت کامل محصول خودرا به ما تحویل دهد در مدت سه روز ۹۰ درصد مطالباتش را تسویه می نماییم و ۱۰ درصد باقیمانده نیز در مدت یک ماه تسویه کامل می شود.
معینی صفا اضافه کرد: تا این تاریخ ۱۴۲ هزار تن چغندر کشاورزان را تحویل گرفتیم اما متاسفانه امسال فعالیت دلالان در استان خیلی زیاد شده است. چغندر محصولی است که بر طبق معیار کمی و کیفی یعنی باتوجه به عیار و تناژ خریداری می شود اما دلالان بدون توجه به این معیارها چغندر را از کشاورزان خریداری می کنند در حالی که ما بر طبق این معیارها محصول خریداری می نماییم و تلاش می نماییم به کشاورز ضرر و زیان وارد نشود.
وی اظهار داشت: شرکت قند بیستون بر طبق دستورالعمل جهاد کشاورزی محصول خریداری می کند و اگر ما خلاف این عمل می کردیم و بر طبق مدل دلالان خرید می کردیم حدود چهار میلیارد تومان کمتر پرداخت می کردیم اما دلال بدون رعایت این دستورالعمل ها، توانایی مذاکره بیشتری دارد و خیلی انعطاف پذیرتر و دستش باز است و توانسته بسیاری از کشاورزان را مجاب کند و محصولات آنها را خریداری کند.
وی اظهارداشت: ما این خطر را احساس کردیم و با مسئولان جهاد کشاورزی، استانداری، سازمان صنعت، معدن و تجارت و دادستانی مکاتبه کردیم که جلو فعالیت دلالان را در این مساله بگیرند یا اجازه دهند ما هم با مدل دلالان فعالیت و در شرایطی برابر رقابت نماییم و محصول را خریداری نماییم.


چند فقره تشویقی برای کشاورزان
مدیرعامل شرکت قند بیستون در ادامه به چند فقره تشویقی برای کشاورزان اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از بزرگترین دغدغه های کشاورزان عیار چغندرقند بود که ما امسال متوسط کف عیار خریداری شده را ۱۶ در نظر گرفتیم اگر کشاورزی چغندری به ما تحویل دهد که عیارش ۱۰ باشد معیار ما برای پرداخت ۱۶ است.
معینی صفا اضافه کرد: ۲ هفته ای است که کرایه حمل محصول از سر زمین تا کارخانه را خود کارخانه پذیرفته است. این آیتم های تشویقی در امتداد پشتیبانی از کشاورزان است و برای ما فعالیت اقتصادی نیست و فقط نگاه ما سرمایه گذاری بوده و اگر منافعی وجود دارد دلال منتفع نشود و کشاورزان گرفتار ضرر نشوند. اما کشاورزان به این نکته توجه نمی کنند که دلال محصول آنها را با افت پنج درصدی خریداری می کند اما متوسط افت خریداری ما ۲ درصد است.
وی در ادامه اظهار داشت: بر طبق دستورالعمل جایزه ای برای کشاورزان در نظر گرفته شده که بر طبق آن به ازای هر تن چغندرقند تحویلی به کارخانه ۲ کیلوگرم شکر و ۲۰ کیلو تفاله به کشاورز تعلق می گیرد که کارخانه این جوایز را به کشاورزان می دهد اما دلال نمی دهد.
وی با اعلان اینکه از مسئولان خواستیم که جلو دلالان را بگیرند و از کشاورزان بخواهند همه محصول چغندر را تحویل کارخانه دهند، اشاره کرد: با این وضعیت بیشتر محصول توسط دلالان خریداری می شود و این وضعیت شرایط شرکت را گرفتار مشکل کرده و متاسفانه در استان هم همکاری نکردند و گفتند باتوجه به سوابق بدی که قبلا در محصولاتی مانند گوجه فرنگی داشتیم نمی توانیم این کار را بکنیم و محصول روی دست کشاورز می ماند.
او به برگزاری جلسه ای در این ارتباط با حضور مسئولان ذیربط استانی نیز اشاره نمود و اظهار داشت: در این نشست ما تا ۳۰۰ هزار تن و کارخانه قند اسلام آبادغرب هم ۱۵۰ هزار تن درخواست خریداری محصول چغندر کشاورزان استان را دادیم اما مشخص نیست چه مقدار چغندر در استان وجود دارد.
خریداری ۱۴۲ هزار تن محصول تاکنون
مدیرعامل شرکت قند بیستون در ادامه این گفت و گو با اعلان اینکه تا حالا ۱۴۲ هزار تن چغندر از کشاورزان خریداری نموده ایم و بنظر می رسد بتوانیم ۱۷۰ هزار تن بخریم در حالی که برنامه ریزی ما ۳۳۰ هزار تن بود اما بیشتر آن توسط دلالان از استان خارج شده است.
معینی صفا، همین طور به دپوی حدود ۱۷ هزار تن چغندرقند در محوطه کارخانه و در فضای باز اشاره نمود و اضافه کرد: چون چغندر تره بار و فسادپذیر است اگر دپو نماییم کیفیت آن پایین می آید و میزان قند ریشه چغندر کاهش می یابد و ضریب استحصال پایین می آید اما باتوجه به اینکه می خواستیم دلالان کمتر فعالیت کنند این مقدار محصول را دپو کردیم که به لحاظ استاندارد درست نیست.
وی همین طور توجه کشاورزان را به این مساله معطوف کرد که کارخانه قند بیستون مربوط به استان کرمانشاه است و ۵۰ سال فعالیت دارد و همیشه و در همه حال و در ایام خوب و بد کنار کشاورزان بوده و انتظار داریم کشاورزان محصول خودرا به دلالان نفروشند و به چرخیدن چرخ کارحانه قند بیستون فکر کنند.
وی افزود: اگر ما می توانستیم ۲۵۰ هزار تن چغندرقند خریداری نماییم بسیاری از مشکلات و معضلات کارخانه قند بیستون حل می شد و حتی با این میزان محصول می توانستیم خط تولید قندی که سالهاست تعطیل شده را راه اندازی نماییم.


نیاز به نقدینگی جهت راه اندازی خط تولید قند
مدیرعامل شرکت قند بیستون اظهار داشت: این شرکت منابع موردنیاز جهت راه اندازی خط تولید قند در اختیار ندارد و باتوجه به نوسانات بازار دقیقا نمی توان میزان نقدینگی موردنیاز این خط را برآورد کرد.
وی افزود: بااینکه مسئولان استان برای تامین نقدینگی با ما همکاری کرده اند و بانک ها را کنار ما قرار دادند اما مشکل بزرگ ما این است که شرکت ما سهامی است و سهامداران عمده آن هم کارخانه های قند استان خراسان هستند که متاسفانه وضعیت اقتصادی آنها هم مناسبت نیست و میزان بدهی آنها در شبکه بانکی بالا است و از نظر بحث ذینفع واحد ما نمی توانیم از تسهیلات استفاده نمائیم.
معینی صفا، اضافه کرد: چون سهامداران شرکت قند بیستون در شبکه بانکی معوق دارند دیگر ما امکان استفاده از هیچ نوع تسهیلاتی را در هیچ قالبی نداریم و این مساله مشکلات زیادی برای شرکت ایجاد کرده است. این در حالیست که شرکت قند بیستون هیچ نوع بدهی معوق به بانک ها و مالیات ندارد.
او اظهار داشت: در سال جهش تولید که رهبر معظم انقلاب نیز تاکید زیادی بر این مقوله دارند ما دنبال راه اندازی خط تولید جدید و توسعه کارخانه هستیم و از مسئولان می خواهیم برای برون رفت از این مشکل تدبیری بیاندیشند.
وی به نرخ گذاری اشتباه چغندر و شکر نیز اشاره نمود و توضیح داد که هزینه ها روز به روز بالاتر می رود و نرخ گذاری ها باید هم به صرفه کشاورز و هم شرکت های قند و شکر باشد در حالی که در قیمت گذاری ها این موارد رعایت نمی گردد و بی توجه به هزینه های تمام شده نرخ گذاری انجام می شود.
وی با اشاره به افزایش قیمت شکر در ایام اخیر، اظهار داشت: قیمت هر کیلوگرم شکر هفت هزار و ۳۰۰ تومان نرخ گذاری شده که ۵۰۰ تومان آن سهم دولت می باشد و سهم کارخانه هم به ازای هر کیلوگرم ۶ هزار و ۸۰۰ تومان است در حالی که نرخ هر کیلوگرم شکر وارداتی ۶ هزار و ۷۰۰ تومان است و دیگر تولید شکر در کارخانه توجیهی ندارد و از آن طرف کشت چغندر هم برای کشاورزان توجیه اقتصادی ندارد.
وی با اعلان اینکه نرخ گذاری شکر بدون توجه به قیمت تمام شده و هزینه های کارخانه انجام می شود، گفت: این نرخ گذاری اشتباه روی شکر و همین طور محصول چغندر موجب می شود این فعالیت از لحاظ اقتصادی به صرفه نباشد و نکته دیگر اینکه قیمت تمام شده شکر تنها مختص به خرید چغندر نیست. بعنوان مثال کیسه برای بسته بندی شکر از سال ۹۷ تا ۹۹ بیش از ۳۰۰ درصد افزایش داشته و مابقی هزینه ها مانند حقوق پرسنل، تعمیرات و سایر موارد هم بماند که بالا است.
وی اشاره کرد: این مساله برای کارخانه های تولید شکر مثل ما که تک محصولی و خام فروش هستیم مشکل ساز است. پیشنهاد ما این است که از زمان تولید و برداشت چغندر باید به صورت زنجیره دیده شود که متاسفانه نظمی وجود ندارد. باید نظارتی وجود داشته باشد که اگر ما ۲۵۰ هزار تن قرارداد می بندیم باید همه را خریداری نماییم اما وضعیت همه کارخانه های قند و شکر مناسب نمی باشد و این به نفع دلالان شده است.


درخواست مجوز خط بسته بندی را داریم
مدیرعامل شرکت قند بیستون در بخش پایانی این گفت و گو اظهار داشت: بزرگترین معضل شکر در کشور ما بحث شکر خانوار است که باید در قالب بسته بندی های کوچک به دست مصرف کننده برسد اما چون زیرساخت های بسته بندی در کشور ما وجود ندارد خانوار گرفتار مشکل می شود. بیش از یکسال است ما دنبال ستاندن مجوز بسته بندی هستیم و الان فقط در کیسه های ۵۰ کیلویی شکر می فروشیم و می خواهیم بسته بندی در اوزان مختلف داشته باشیم.
معینی صفا اضافه کرد: درخواست مجوز ما جهت راه اندازی واحد بسته بندی با مخالفت محیط زیست روبه رو شده و این سازمان می گوید شما جزو صنایع آلاینده هستید در حالی که راه اندازی این بخش جزو فازهای توسعه نیست و هیچ آلایندگی ایجاد نمی کند و اگر هم آلایندگی داشته باشیم مربوط به تولید شکر است که ما روی این مساله هم بحث داریم.
وی اظهارداشت: اگر به ما مجوز بسته بندی بدهند در مرحله اول برای حدود ۱۵ نفر شغل ایجاد می شود. حالا یک فضای سوله مانندی جهت راه اندازی این بخش در نظر گرفته ایم و امکانات و تجهیزات زیادی هم نمی خواهد و تنها باید یک دستگاه خریداری نماییم و با این کار از خام فروشی جلوگیری می نماییم.
وی با اعلان اینکه شکر را ما باید هر کیلوگرم ۶ هزار و ۳۰۰ تومان بفروشیم و در نهایت به قیمت هشت هزار و ۷۰۰ تومان به دست مصرف کننده نهایی برسد که این فاصله قیمتی قسمتی از حاصل از تولید، بسته بندی و بخشی بحث زنجیره توزیع است. که ما با راه اندازی بخش بسته بندی می توانیم هزینه تمام شده را کاهش دهیم و خودمان شکر را بسته بندی و به دست مصرف کننده برسانیم.
وی یکی دیگر از مشکلات این شرکت را افزایش حدود هزار درصدی آب بها دانست و اظهار داشت: تا سال قبل ۲۰۰ میلیون بابت آب بها که بوسیله چاه تامین می شود پرداخت می گردیم اما امسال حقابه چاه هزار درصد افزایش داشته است. یعنی باید حدود ۱.۵ میلیارد تومان بابت آب پرداخت نماییم که این میزان افزایش غیرمنطقی است.


آماده فعال کردن نماد شرکت در بورس هستیم
وی اظهار داشت: اواخر سال ۹۵ قند بیستون گرفتار مشکلات عملیاتی زیادی شد و حتی تصمیم به تعطیلی کارخانه گرفته شد. اختلاف نظر بین سهامداران اصلی صورت گرفت و این مسایل موجب بسته شدن نماد شرکت در بورس شد. پس از سال ۹۷ که مدیریت جدید آغاز به کار کرد شرکت عدم افشای اطلاعات داشت که هیچ کدام از اطلاعات مالی شرکت به صورت شفاف در سامانه کدال اطلاع رسانی نشده بود. همین طور مجامع سالهای ۹۶ و ۹۷ شرکت برگزار نشده بود.
معینی صفا اضافه کرد: ما مجامع سالهای ۹۶ و ۹۷ را ۲۲ تیر ۹۹ برگزار کردیم و همه اطلاعات افشا نشده در سامانه کدال تا حالا افشا شده و تمام الزامات بورسی تا الان انجام شده است مجمع نوبت اول سال ۹۸ هم ۳۱ شهریور ۹۸ انجام شد اما به حد نصاب نرسید و در آبان هم نوبت دوم سال ۹۸ را برگزار می نماییم.
او اظهار داشت: اگر مجمع اجرا شود و بازرس و حسابرس انتخاب گردد و مجمع ۳۱ شهریور ۹۹ را هم برگزار نماییم دیگر مسایل و مشکلات ما با بورس حل می شود و به احتمال بسیار زیاد پیگیر هستیم که نماد شرکت در بورس را باز نماییم بااینکه این اقدام منافعی برای شرکت ندارد اما برای سهامداران خوب است و بعد از سالها صبر کردن منافع آنها تامین می شود.
گزارش از فرزاد نویدی



منبع:

1399/08/22
13:04:04
5.0 / 5
1778
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
آبیاری
persianwet.ir - مالکیت معنوی سایت آبیاری متعلق به مالکین آن می باشد